Modüler Origami Örneği: Sonobe Birimi ile Bipiramit Yapalım
Bu etkinliğimizde üç Sonobe birimi kullanarak altı yüzlü bipiramit yani Toshie’nin mücevherini oluşturuyoruz.
Geleneksel origamide genellikle tek bir kâğıttan yola çıkılarak hedeflenen şekle ulaşılmaya çalışılır. Ancak modüler origami olarak da bilinen origami yönteminde aynı şekilden birden fazla adet katlanarak bunlar bir araya getirilir ve daha karmaşık yapılar oluşturulur. Modüler origami birimlerini yapı bloklarının kâğıt versiyonları gibi düşünebilirsiniz.
Sonobe Birimi Nedir?
Modüler origamide kullanılan en yaygın birimlerden biri Sonobe modülüdür. Birim Japon origami sanatçısı Mitsunobu Sonobe’nin adıyla ünlenmişse de aslında mucidi bilinmiyor.
Toshie’nin Mücevheri Nedir?
Toshie Takahama, Sonobe birimini kullanarak 1974’te “Toshie’nin mücevheri” adını verdiği bir şekil ortaya koydu. Toshie’nin mücevheri, altı yüzlü bir bipiramit yani tabandan yapışmış gibi duran iki ikiz piramitten oluşuyor.
Altı Yüzlü Bipiramit Nedir?
“Bi-” öneki Latincede “iki” demektir yani bipiramit “iki piramit” anlamına gelir. Bununla birlikte, piramitler genellikle dört ya da beş yüzlü olarak gösterildiği için bipiramitlerin yani tabanlarından birleşen ikiz piramitlerin altı ya da sekiz yüzlü olduğu özellikle belirtilir.
Sırasıyla, sekiz yüzlü (oktahedron) bipiramit ve altı yüzlü (heksahedron) bipiramit.
Toshie’nin mücevheri de altı yüzlü bir cisim. Üstelik bu şekli oluşturmak için üç Sonobe birimi kullanmak yeterli. Bu etkinliğimizde üç Sonobe birimi kullanarak altı yüzlü bipiramit yani Toshie’nin mücevherini oluşturuyoruz.