Akıllı Refüj Sulama

Artık işçilerin canlarını tehlikeye atarak refüjlerdeki bitkileri sulamalarına gerek yok, suyu israf etmeyen akıllı refüj sulama robotu var!
Giriş
Refüjde hortumları çekiştirerek hızla akan trafiğin ortasında çiçekleri sulamaya çalışan bir işçi için çok endişelenmiş bir öğrencimiz, bunun bir problem durumu olduğunu ve bu probleme nasıl çözüm üretebileceğimizi düşünmemiz gerektiğini proje toplantısında dile getirdi. Diğer öğrenciler otomatik sulama çeşitlerinden bahsettiler, fakat bunu üretebilmek için elimizde yeterli imkanımız yoktu. Başka bir öğrencimiz robotun üzerine su tankı konulmasını ve ileri sür komutu ile devamlı ileri gitmesini önerdi. Bu teklif de reddedildi, çünkü su tankı su sızdırabilir ve robotu bozabilirdi. Dahası sürekli ileri sürmesi eğimli yollarda refüjden sapmasına ve kazalara sebep olabilirdi. Çizgi algılayıcı fikri ortaya atıldı ve herkesçe kabul edildi. Su tankı robotun arkasına bağlanacak ve robotun çizgiyi takip etmesi sağlanacaktı.
Amacı
Bu projemizde, refüjlerde hayatlarını tehlikeye atarak bitkileri sulayan işçilerin güvenliği için yerlerine insansız akıllı refüj sulama cihazları üretilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem
Beyin fırtınası ve zihinsel deneme-yanılma yöntemleri ile ortak kabul gören çizgi takibi ve su tankının çift katlı robotun arkasına takılması fikri, uygulamada oldukça zor oldu. Tek çizgi algılayıcı ile siyah çizgi takibini yapamadık. Çift çizgi algılayıcı kullanarak bu sorunu çözdük. Arkaya takılacak su tankını dizayn eden öğrencilerimiz robotla yükseklik hesapları yaptılar ve sızdırmayacak şekilde tankı kurup robotun arkasına bağladılar. Buna göre robot açıldığı anda siyah çizgiyi iki çizgi algılayıcı da algılayarak ileri gitmesi sağlandı. Suyu refüje birden boşaltmaması için de boru olarak kullanılan pipetin ucu daraltıldı.Tekrar kapatılana dek devam edecek bir döngü kuruldu.
Sonuç ve Tartışma
Refüj sulamada kullanılan otomatik döner başlıklı sulama cihazları refüjden çok yolu suladığı için bunun bir su israfı olduğunu düşünüyoruz. Su israfı yapılmadan gerçek hayatta kullanılabilecek bu tasarım için yollarda maketimizdeki gibi çizgilerin olması gerekiyor. Yolların siyah olduğu düşünüldüğünde, beyaz çizgiler çizilerek benzer bir yazılım yapılabilir.
Kaynaklar
Refüjler hakkında bilgi için öğrencilerimiz www.kgm.gov.tr sitesinden faydalanmıştır.
Ekip Tanıtımı
Tüm işlemleri, tüm ekip birlikte çalışarak tamamladık. Öğrencilerimiz:
MELİH YÜKCÜ
ÖMER ALGAN
BERKAY ÖZEL
NİSA AYDIN
BÜŞRA CARLIOĞLU
DİLARA AYAĞLI
BETÜL KARABACAK
İREM ÇİLLİ
BATUHAN TÜRKSOY
FURKAN CAN ULUSOY
KUTAY KARACA
EMRE BALCI
MUSTAFA DOĞAN
MUHAMMED SAKAR
ÖMER ÖZEL
POLAT YAVUZOĞLU
GAMZE NUR KOCABAŞ
CENNET AZİME YILDIZ
ELİF BAL
SENA ANIT
SILA BAĞATUR
SEVGİ ARSLAN
SEHER KAYA
Proje Koordinatörümüz: Bilgehan Ayık
Proje Danışmanlarımız: Melek Aldırmaz ve Nurşen Yıldız