logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

En Uzak Galakside Oksijen Keşfedildi

Güneş’teki Enerjiyi Yeryüzünde Üretmek Mümkün mü?

Yarım Tonluk Uzay Çöpü Kosmos-482 Okyanusa Düştü!

XMM-Newton Uydusu Kozmik Devin Kalp Atışlarını Yakaladı

Satranç Mayıs 2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

WASP-127b'nin Atmosferinde Ses Hızını Aşan Rüzgârlar


Dağ Sakızıı Özütünün Antimikrobiyal Özelliğinin Araştırılması

Dağ Sakızıı Özütünün Antimikrobiyal Özelliğinin Araştırılması

 • 28/04/2015

Dağ Sakızıı Özütünün Antimikrobiyal Özelliğinin Araştırılması

Chondrilla juncea Linnaeus (Çengel Sakızı ya da Dağ Sakızı) Bitki Özütünün Antimikrobiyal Özelliğinin Araştırılması adlı projemizin amacı, Muş ilinin dağlık bölgelerinde yetişen ve halk arasında dağ sakızı üreten bitki olarak bilinen Chondrilla juncea L. bitki özütünün antimikrobiyal özelliğini tespit etmektir. Bu projede elde ettiğimiz bitki özünü Staphylococcus aureus, E. coli, Bacillus subtilis ve Pseudomonas aeruginosa besi yerlerine bıraktıktan sonra kâğıt disklerin etrafında herhangi bir zon (şeffaf bölge) tespit edilemediğinden dolayı Chondrilla juncea L. bitki özünün antimikrobiyal özelliğinin olmadığı sonucuna vardık.

Giriş

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) araştırmalarına göre tedavi amaçlı kullanılan tıbbi bitkilerin sayısı 20.000 civarındadır. Birçok doğal bitkinin, antimikrobiyal maddeleri veya bunların ana maddelerini sentezleme özelliğine sahip olduğu bildiriliyor. Antimikrobiyal aktivite gösteren bitkiler gıdalarda koruyucu madde, tıbbi amaçlı, anti‐helmintik, anti‐fungal olarak ve bitki zararlılarına ve yabancı otlara karşı mücadelede kullanılıyor. Bilimsel adı Chondrilla juncea L. olan ve Türkçede çengel sakızı, akhindiba, sakızlı hindiba, çıtlık (Sivas), çöpkanak (Silifke), karakavuk (Konya ve Bilecik), sakız otu (Çanakkale), sütlü ot (Bartın) ve dağ sakızı (Muş) gibi farklı isimlerle bilinen bitki Muş ilinin dağlık bölgelerinde yetişir. Halk tarafından bu bitkinin süt rengindeki salgısı sakız olarak kullanılır. Bu çalışmada çengel sakızı ya da dağ sakızı olarak bilinen bitkiden elde edilen özütün antimikrobiyal aktivitesine baktık.

Amacı

Muş ilinin dağlık bölgelerinde yetişen ve halk arasında sakız üreten bitki olarak bilinen Chondrilla juncea L. bitki özütünün antimikrobiyal özelliğini tespit etmek.

Yöntem

Toplanan dağ sakızı bitkisinin tür teşhisi yapıldı. Dağ sakızının sadece sakız kısmının antimikrobiyal aktivitesine bakmak için bitkinin özütünü elde ettik. Bu özütün farklı bakteri türleri üzerindeki antimikrobiyal aktivitesini test etmek için besi yerleri hazırladık. Daha öncesinde tür teşhisi yapılmış Staphylococcus aureus, E. coli, Bacillus subtilis ve Pseudomonas aeruginosa bakterilerini hazırlamış olduğumuz besi yerlerine yayma yöntemi ile ekim yaptık.

Ekimden sonra bitki özü emdirilmiş disklerimizi (5, 10, 20, 40, 80 mikrolitre) besi yerleri üzerine bıraktık. Daha sonra besi yerlerimizi 5 dk boyunca +4oC’de buzdolabında bıraktıktan sonra 36,5oC’de etüvde 24 saat inkübasyona bıraktık.

Sonuç ve Tartışma

Bu projemizin sonucunda Muş ilinin dağlık bölgelerinde yetişen ve genellikle çengel sakızı ya da dağ sakızı olarak bilinen Chondrilla juncea L. bitki özütünün, tür teşhisi yapılmış Staphylococcus aureus, E. coli, Bacillus subtilis ve Pseudomonas aeruginosa bakterileri üzerinde antimikrobiyal özelliği disk difüzyon yöntemi kullanılarak araştırıldı. Sonuç olarak; 24 saatlik bir inkübasyondan sonra kâğıt disklerin etrafında herhangi bir zon görülmediğinden, Chondrilla juncea L. bitki özünün antimikrobiyal etkisinin olmadığını belirledik. Çalışmamız aşamasında Chondrilla juncea L. bitki özütünün güzel koktuğunu fark ettik. Çalışma ortamı, desteği ve bilgisi aldığımız takdirde Chondrilla juncea L. bitkisinin özütünü doğal kolonya, parfüm ve losyon olarak kullanma üzerine de araştırma yapmayı düşünüyoruz.

Kaynaklar

  • basvurular.meb.gov.tr/bubenimeserim/projebankasi.aspx
  • Faydaoğlu, E. ve Sürücüoğlu, M.S., “Bazı Bitki Ekstratlarının Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkileri”, X. Ulusal Ekoloji Ve Çevre Kongresi, 04-07 Ekim 2011, Çanakkale.
  • Mart, S., “Bahçe ve Hasanbeyli (Osmaniye) Halkının Kullandığı Doğal Bitkilerin Etnobotanik Yönden Araştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Adana, 2006.
  • www.tubitak.gov.tr/

Ekip Tanıtımı

Sidar Yener

Emrah Yılmaz

İbrahim Koç

Konu
Botanik (Bitkibilim)
paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 12-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: “Antarktika Hikâyeleri”

Duyurular • 24-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Keçilerin Göz Bebekleri Neden Dikdörtgen Şeklindedir?

Soru - Cevap • 15-02-2025

Astronot Suni Williams Uzay Yürüyüşünde Rekor Kırdı

Haberler • 31-01-2025

Meşhur Matematik Problemi: ‘‘Taşınan Kanepe Problemi’’ Çözüldü

Haberler • 30-01-2025

Anadolu Parsının En Net Görüntüsü Kaydedildi

Haberler • 07-12-2024

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş