Gören Ayakkabı

Görme engelliler artık bastona ihtiyaç duymadan diledikleri gibi geziyor, ayakları onlar için yolları görüyor.
Giriş
Okulumuzda çalışan görme engelli personelimizi çok seven öğrencilerimiz, ellerindeki algılayıcılarla onun hayatını kolaylaştıracak bir icat yapmaya karar verdiler. Öncelikle bastona bir mesafe algılayıcı eklemeyi düşündüler. Mesafe belirli bir aralıktan küçükse bastonun tekerler yardımıyla titreşimini sağlayarak kullanıcının eline uyarı vereceklerdi. Fakat bu icat kullanıcıyı bastondan kurtarmayacaktı. Hatta bastona eklenecek robot ile bastonu daha da ağır hale getirecekti. Bu fikirden vazgeçtiler. Bastondan kurtulmak için pantolona takılacak bir mesafe algılayıcıyı düşündüler. Fakat her kıyafet değişiminde robotun da tekrar monte edilmesi yorucu olacaktı, dolayısıyla bu fikirden de uzaklaştılar. Son olarak kıyafete göre daha az değiştirilen ayakkabıya algılayıcıların monte edilmesine karar verdiler.
Amacı
Bu projenin amacı, görme engellileri yürüme bastonundan kurtarmak ve özgürce hareket edebilmelerine olanak sağlamaktır.
Yöntem
Beyin fırtınası ve mantık yürütmeler ile 30 öğrencimiz, ayakkabıya algılayıcıların monte edilmesine karar verdiler. Ayakkabının yapısını bozmadan mesafe algılayıcıyı yerleştirebilmek için ayakkabının üzerine ayakkabı ile aynı renkte bir parça eklemeye karar verdiler. Böylece ayakkabı hem estetik duracak, hem de sağlamlığını yitirmemiş olacaktı. Kendi aralarında bir iş paylaşımı yaptılar. Bir grup yazılımı yaparken, diğer grup fon kartonlarından bir ayakkabı yaptı. Mesafe algılayıcısını ayakkabının üzerine ekledikleri parçanın içine yerleştirdiler. Anakart, piller, dokunma algılayıcı ve bir tekerleği de parçanın içine gizlediler. Dokunma algılayıcı ile çalışmaya başlayan sistem, mesafe 20 cm'den küçük olduğunda tekerlek aracılığıyla ayağa titreşim verecekti. Öğrencilerimiz daha önce uygulanmış projeleri araştırdılar ve internette bir sitede aynı mantıkla çalışan bir terlik gördüler. Bu terlik üzerine tartışırken titreşimin yürüme esnasında fark edilemeyebileceğini, fark edilirse de rahatsızlık hissi verebileceğini düşündüler. Bu sebeple titreşim yerine uyarı olarak siren sesini kullanmaya karar verdiler. Dokunma algılayıcı ile başlatılan sistemde mesafe 20 cm'den kısa olduğunda 1 saniyelik bir siren sesi duyulacak şekilde programı yazdılar ve sürekli mesafe okuyacak şekilde döngüsel bağlantı sağladılar.
Sonuç ve Tartışma
Siren sesinin dışarıdan duyulması kullanıcı için bir takım zorluklara sebep olacağından, sirenin kulaklık ile kullanıcının kulağına doğrudan iletilmesi gerekmektedir. Elimizdeki malzemenin ve teknik bilgimizin yetersizliğinden projeyi bu noktada geliştiremedik. Günlük hayat kullanımı için yapılacak ürünlerde bu nokta dikkate alınmalıdır.
Kaynaklar
http://www.duscizgisi.com/HaberDetay.aspx?refno=50
Öğrencilerimiz yukarıdaki sitede bulunan görme engelli terliğini değerlendirerek bu ürünü geliştirmişlerdir.
Ekip Tanıtımı
Tüm işlemleri, tüm ekip birlikte çalışarak tamamladık. Öğrencilerimiz:
MELİH YÜKCÜ
ÖMER ALGAN
BERKAY ÖZEL
NİSA AYDIN
BÜŞRA CARLIOĞLU
DİLARA AYAĞLI
BETÜL KARABACAK
İREM ÇİLLİ
BATUHAN TÜRKSOY
FURKAN CAN ULUSOY
KUTAY KARACA
EMRE BALCI
MUSTAFA DOĞAN
MUHAMMED SAKAR
ÖMER ÖZEL
POLAT YAVUZOĞLU
GAMZE NUR KOCABAŞ
CENNET AZİME YILDIZ
ELİF BAL
SENA ANIT
SILA BAĞATUR
SEVGİ ARSLAN
SEHER KAYA
Proje Koordinatörümüz: Bilgehan Ayık
Proje Danışmanlarımız: Melek Aldırmaz ve Nurşen Yıldız