Görme Engelli Bireyler İçin Kızılötesi Erken Uyarı Sistemi
Nesne algılamaya yarayan bir sensör,uyarı sinyali ile çalışan bir buzzer ve titreşim motorundan oluşan cihazımız görme engelli bireyler için bir erken uyarı sistemi olarak görev yapıyor.
Giriş
Ülkemizde yaklaşık olarak 250.000 ve dünyada yaklaşık olarak 50 milyon görme engelli birey var fakat birçok görme engelli birey çarpma , düşme yada kaybolma korkusundan dolayı evlerinde toplumdan uzak ve yanlız bir hayat yaşamayı tercih ediyor. Bu durumu değiştirmek için birçok görme engelli birey ile konuştuk ve araştırma yaptık. Toplamış olduğumuz verileri dikatlice analiz ettikten sonra görme engelli bireyleri toplumdan uzaklaştıran faktörlerin başında bir engele veya bir nesneye çarpma korkusu olduğu sonucuna rastladık . Yapmış olduğumuz sohbetler sonucunda erken uyarı sistemi tasarlamaya karar verdik. Konuşmuş olduğumuz görme engelli bireylerimizin birçoğu Görme engelli bireyler için "Akıllı Baston" var olduğunu fakat ülkemizde resmi olarak satılmadığını ve yurt dışı fiyatlarının fazlalığından dolayı ulaşamamadıklarını söylediler. Böylelikle Erken uyarı sistemimizi olabildiğince ucuz tutmak için yola koyulduk.
Projemizin neredeyse tümünü özetleyen tek bir söz: "Küçük şeyler hayat değiştirir". Projemiz türkiye üzerinde yaklaşık olarak 220.000 ve dünya üzerinde 45 milyon görme engelli birey ve 5 milyar görme engelli birey adayını ilgilendiren bir projedir . Görme engelli bireylerimizin günlük hayatta karşılaşmış olduğu bazı tehlike ve aksaklıkları bir sorun olarak görüyor ve görme engelli bireylerin günlük yaşantılarında karşılaştığı sorunların başlıca bir konu olduğunu düşünüyoruz. Projeye ilk başlamış olduğumuz andan itibaren amacımız sizlere son teknoloji bir ürün üretmek değil ve öyle bir amacımız olmayacaktır . Amacımız görme engelli bireylerimizin günlük hayatta yaşamış oldukları bazı tehlikelerin önüne geçerek küçük şeylerin hayat değiştirdiğini bireylerimize kanıtlamak ve farkındalık yaratmaktır. Projemiz en basit adı ile ‘Görme engelli bireyler için sensörlü baston’ şuanda bu projeye benzer birçok yapımı tamamlanmamış proje bulunmaktadır . Projemiz tamamlandığı zaman sizlere son teknoloji ve pahalı bir cihaz üretmiş olmayacağız aksine birçok birey tarafından rahatlıkla anlaşılabilecek rahatlık tamir edilebilecek ekonomik bir ürün üretmiş olacağız.
Projemizin en temel fikri görme engelli bireylerimizin çarpma korkusu gibi korkularını ne aza indirmek ve uygun her kesimden bireyin rahatlık ile alabileceği bir cihaz tasarlamak ve üretmekti ve ürünümüz bu fikir doğrultusunda gelişti ve gelişiyor. Ürünümüz şu an tam olarak hazır değil çünkü ürünümüzü her dakika geliştiriyoruz , yapmış olduğumuz prototiplerde karşılaşmış olduğumuz sorunları her geçen dakika en aza indiriyoruz ve mükemmele yakın bir prototipe sahil olduğumuz zaman hazırız demektir. Şu anda mükemmel bir prototipe yaklaştığımızı düşünmekteyiz. Büyük ihtimalle bu proje sizi şaşırtacak çünkü diğer projeler gibi sizlere çok fazla yenilikler vadetmiyor ve sunmuyoruz .Aksine sizlere teknolojik bir gelişme yerine var olan teknoloji ile birşeyler yapma geliştirme ve piyasaya sunma vaadi veriyoruz. Projemiz bir şirket tarafından geliştirilmedi aksine bir rehber öğretmen ve birkaç öğrenci ile geliştirildi . Yapmış olduğumuz cihazı kendi fikirlerimize göre değil görme engelli bireylerimizin istekleri doğrultusunda geliştirdik ve şunu öğrendik. Onlar bizden son teknoloji bir ürün istemiyor aksine günlük hayatta bazı sorunlarını giderecek çarpma korkusunu aza indirecek bir ürün istiyorlar. Cihazımız belkide çok basit bir cihaz kilit noktamızda bu basitlik. Cihazımızda basitliğin bir ürünü . Cihazımız temel olarak görme engelli bireylerimiz için bir erken uyarı sistemi . En basit anlamı ile nesne algılamaya yarayan bir sensör uyarı sinyali ile çalışan bir buzzer ve titreşim motorundan oluşuyor. Ve sizlere vadettiğimiz tek ve belkide hayatta vadedebilecek en anlamlı şey görme engelli bir bireyin karanlık dünyasında beyaz bir ışık olabilmek.
Amacı
Bu proje ile görme engelli bireylerin günlük hayatta yaşayabilecekleri bir bireye yada engele çarpma, düşme sorunlarını en aza indirebilmek ve görme engelli bireylerin toplum içerisindeki yerlerini güçlendirmek amaçlanmaktadır.
Yöntem
Erken uyarı sistemimizin ses ve titreşim yolu ile uyarı vermesini istiyorduk bunun için titreşim motoru ve buzzer kullandık. Engellerin algılanabilmesi için kızıl ötesi sensör kullandık. Güç olarak ise 300 Mah değerinde Li-ion sarj edilebilir batarya kullandık. Ayrıca frekans, güç, gerilimi sabit tutabilmek için regülatör ve gelen 7,4V enerjiyi 5V'a düşürebilmek için volt regülatör kullandık. İlk prototif cihazımızı sanal ortamda tasarladık ve 3D baskı teknolojisi ile bastırdık.
Sonuç ve Tartışma
Pla maddesi ile çevreye en az zarar veren sarj edilebilir batarya ile çevre dostu , kullanılan materyaller ile ekonomik bir cihaz tasarladık ve geliştiriyoruz. Çevremizde bulunan benzer birçok projenin daha tasarım aşamasına bile gelemeden rafa kaldırıldığını göz önüne alırsak projemizin başarılı olduğuna değinebiliriz. Piyasa araştırılması yapıldığı zaman rakiplerinden %400 daha ucuz olduğu göz önüne alınırsa projemizinin en büyük artılarından birinin ekonomik bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. İlerleyen günlerde yeni geliştirmelerde projemizin ne noktaya geleceği ve engelli bireyler böyle bir cihazı alıp almayacağı tartışılabilir.
Kaynaklar
1. Hisar Anadolu Lisesi Müdürlüğü
2. Ovakça Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü
3. 4D Mühendislik
4. Google Akadem
5. Bayer İstanbul
Ekip Tanıtımı
Danışman Öğretmen:
Serpil KORKMAZ
Öğrenciler:
Ömer Can ÇOLAK
Yasemin GENÇ