Kokusuz Vakumlu Çöp Kutusu

Çöp Kutularında kötü kokuya sebep olan olayın çürüme olayı olduğu gözlemlendi. Oluşan kokunun algılanmaması için, koku taneciklerinin hava ortamına geçmemesi gerekmektedir. Buna göre atılan çöplerin vakumlanmış bir torbaya konduğunda kokunun havaya geçemeyeceğinden kötü kokuları algılayamayacağımızı düşündük. Bunun içinde hazırladığımız deney düzeneği ile kokunun vakumlanmış poşet içindeki cisimden bize ulaşıp ulaşmadığını kontrol ettik.
Giriş
Çöp Kutularında kötü kokuya sebep olan olayın çürüme olayı olduğu gözlemlendi. Birçok mikro organizmalar besin maddeleri içinde yaşayabilir, bu esnada besinleri yapan kimyasal maddeleri başka maddelere çevirerek çürümeye sebep olur (1).
Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmeler kimyasal değişmelerdir. Kimyasal değişimin ardından maddenin hem iç yapısı hem de dış yapısı değişir (2).
Bir maddenin kimyasal değişime uğradığını gösteren beş önemli unsur; Renk değişimi, ısı değişimi, koku açığa çıkmasıdır.
Gözlemlenen çürüme olaylarında oluşan yeni durum maddenin ilk halindeki özelliklere benzemediği gözlemlendi. Çürüme olayı sırasında;
-Gaz kabarcığı oluşması, ışık açığa çıkması
-Maddelerde renk değişimi ve koku çıkışı,
gibi olaylar olduğuna göre bu olayın kimyasal bir olay olduğunu anladık.
Herhangi bir cismin kokusunun algılanabilmesi için o cisimden çıkan gaz halindeki koku taneciklerinin havaya karışması ve havaya karışan koku taneciklerinin burundaki sinir hücreleri tarafından algılanması gerekir.
Oluşan kokunun algılanmaması için, koku taneciklerinin hava ortamına geçmemesi gerekmektedir.
Buna göre atılan çöplerin vakumlanmış bir torbaya konduğunda kokunun havaya geçemeyeceğinden kötü kokuları algılayamayacağımızı düşündük.
Bunun içinde hazırladığımız deney düzeneği ile kokunun vakumlanmış poşet içindeki cisimden bize ulaşıp ulaşmadığını kontrol ettik.
Amacı
Bu projede evlerde kullanılan çöp kutularındaki çöp kokusunu engellemek için kolay bir yöntem geliştirmeyi amaçladık.
Yöntem
Projemizde aşağıda belirttiğimiz aşamaları sırasıyla izledik
1) Gözlem
2) Araştırma
3) Veri toplama
4) Hipotez kurma
5) Deney
Sonuç ve Tartışma
Proje çalışması sonucunda;
-Vakumlanmış torba içindeki maddede çürüme olayının olmadığı gözlemlendi.
-Vakumlu torba içinde kimyasal bir değişmenin olmaması kokunun oluşumunu engellediği belirlendi.
Kaynaklar
1) https://www.nkfu.com/besinlerin-bozulma-nedenleri
2) http://tr.wikipedia.org/wiki/Kimyasal_değişim
3) http://derscin.blogspot.com.tr/2010/12/bir-maddenin-kimyasal-degisime-ugradgn.html
Ekip Tanıtımı
İlayda Tokcan
Nursena Koyuncular
Tuğçe Sariyakup
Özgür Savan