Toprak Susuz Kalmasın
Topraktaki nem miktarını ölçerek, bitkiye yeteri kadar su sağlayan Obot.
Giriş
Bir bölgede nem miktarının geçici dengesizliğinden kaynaklanan su kıtlığı olarak tanımlanabilen kuraklık, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda ve yerde meydana gelebilir. Kuraklık genellikle yavaş gelişir ve sıklıkla uzun bir dönemi kapsar. Kurak iklimlerin hüküm sürdüğü yerlerdeki hayvanlar ve bitkiler, nem eksikliğinden ve yüksek değişkenlikteki yağıştan dolayı olumsuz etkilenirler.
Kuraklık tabiatın gizli tehlikesi olup genellikle herhangi bir mevsim veya bir zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan ya da dengesizliğinden dolayı meydana gelir.Kuraklık, yalnızca fiziksel bir doğa olayı olarak görülmemeli. Kuraklığın, insan ve faaliyetlerinin su kaynaklarına olan bağımlılığı nedeniyle, toplum üzerinde çeşitli olumsuz etkileri vardır.Uzun süreli kuru hava, nem azlığı yaratarak orman ve su kaynaklarında azalmaya neden olduğundan, ciddi çevresel, ekonomik ve sosyal sorunlar ortaya çıkar.
Bitkiler suya en az insanlar kadar ihtiyaç duyan canlılardır. Bitkilerin hayatlarını devam ettirebilmeleri için belli oranda suya gereksinim duyarlar. Su bitki bünyesinin %80 veya daha fazlasını oluşturur. Su bitki içerisinde materyallerin iletimini yapar ve bitkinin büyümesini sağlar. Bitkinin topraktan gerekli besin maddelerinin alımını gerçekleştirir. Sulamada ihmal ya da yetersizlik, bitkinin gelişimin duraklamasına, kurumasına ya da ölmesine neden olmaktadır. Otomatik sulama sistemleri 1980’li yıllardan başlayarak peyzaj alanlarında hızlı bir büyüme göstermiştir. Daha sonra, özellikle yerel belediyelerin park ve bahçelerde, yol refüjlerinde, otoban
kenarlarındaki yeşil kuşakta yarı ve tam otomatik sulama sistemleri, kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanında, fidanlıklar, seralar ve kavak plantasyonlarında da bu sulama sistemleri kullanılmaktadır
Amacı
Kuraklığı ve bitki kaybını azaltmak, önlemek, dudurabilmek.
Yöntem
6 volt ile çalışan su pompası ile su şişesi monte edildi. Toprağın nemini ölçen sensör kontrol kartına bağlandı. Saksı içine nem ölçer batırıldı.
Sonuç ve Tartışma
Kuru toprak içine takılan nem sensörü ile pompa çalışarak toprak ıslandı ve ıslanan toprakta nem ölçer su pompalamaması için kontrol kartını etkiledi.
Kaynaklar
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kurakl%C4%B1k
http://www.e-kutuphane.imo.org.tr/pdf/9133.pdf
http://sakarya.tarim.gov.tr/Duyuru/12/Kurakliga-Karsi-Alinacak-Onlemler-Hakkinda
Ekip Tanıtımı
Proje Sorumluları: Ekrem SAYA (Bilişim Tek. Öğrt.) ve Çağdaş TÜLÜ (Fen ve Tek. Öğrt.)
Proje Hazırlayan: Ayşe KARTAL