2020 TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları Yarışmaları Başlıyor!
Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması bu yıl TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında 15-20 Eylül tarihleri arasında Gaziantep Alleben Göleti’nde gerçekleştirilecek.
2016 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması bu yıl TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında 15-20 Eylül tarihleri arasında Gaziantep Alleben Göleti’nde gerçekleştirilecek. Üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen bu yarışmadan ayrı olarak bu yıldan itibaren Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması da yapılmaya başlanacak.
Günlük hayatımızın bir parçası hâline gelen İHA’lar, belirli bir başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar uzaktan kontrol edilerek ya da otomatik olarak gidebilen ve bu süreçte verilen görevleri yerine getirebilen hava araçlarıdır. Günümüzde İHA’lar askeri alanda keşif, gözlem ve istihbarat amaçlı ya da deprem, yangın ve sel gibi doğal afetlerde arama-kurtarma amaçlı kullanılıyor. Son zamanlarda ise insanın ulaşamadığı yerlere erişim kolaylığı sağladığı için İHA’lardan bilimsel araştırmalarda da yararlanılıyor.
Arama kurtarma amaçlı kullanılan bir İHA
İnsansız hava araçları genel olarak “döner kanatlı” ve “sabit kanatlı” olarak iki gruba ayrılır. Döner kanatlı İHA’lar helikopterler gibi üzerlerinde birden fazla dönebilen kanat bulunan ve taşıma kuvvetinin tamamını veya büyük bir bölümünü rotor sisteminden (makinelerin dönen bölümleri) alan insansız hava araçlarıdır. Bu İHA’lar dikey kalkış-iniş yapabilir ve havada asılı kalabilir. Fakat döner kanat ve rotor gibi karmaşık bir mekanizmaya sahip oldukları için daha ağırdırlar. Bu nedenle düşük hızla kısa mesafeli uçuşlar yapabilir ve havada kısa süre asılı kalabilirler.
Sabit kanatlı İHA’larda ise uçaklardaki gibi sabit ve düz bir kanat bulunur. Döner kanatlı İHA’lara göre tasarımı ve mekanizması daha basittir. Taşıma kuvvetinin tamamını veya büyük bir bölümünü üzerlerindeki kanat sisteminden alırlar. Daha az karmaşık bir yapıya sahip oldukları için daha ekonomiktirler ve kolayca tamir edilebilirler. Düz kanatları havada süzülerek daha uzun süre yüksek hızla uçmalarını ve yükleri daha uzun süre daha az enerji harcayarak taşıyabilmelerini sağlar. Sabit kanatlı İHA’lar havalanmak için belirli bir itici güce ihtiyaç duyar.
TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmalarda da İHA’lar “Sabit Kanatlı” ve “Döner Kanatlı” olmak üzere iki farklı kategori altında yarışıyor. Öğrenciler tarafından geliştirilen İHA’lar, araçların belirlenen görevlerdeki uçuş ve manevra kabiliyeti, otonom uçuş, taşıma ve istenen bölgeye bırakma gibi becerilerine bakılarak değerlendiriliyor.
TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen İHA yarışmaları sayesinde ülke genelinde İHA konusunda farkındalığın artırılması ve İHA üzerine yapılan çalışmaların yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
İHA yarışmalarını Bilim Genç YouTube kanalından canlı olarak takip edebilirsiniz.