Ağustos 2021’de Gökyüzünde Neler Oluyor?
Kahraman (Perseid) gök taşı yağmuru 12-13 Ağustos’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Saçılma noktasını gökyüzünde Kahraman Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz.
Kahraman (Perseid) gök taşı yağmuru 12-13 Ağustos’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Gök taşlarının gökyüzünde ortaya çıkıyormuş gibi göründüğü nokta yani saçılma noktası, Güneş’in batışından sonra kuzey-kuzeydoğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor ve Güneş’in doğuşundan önce en yüksek noktaya ulaşıyor. Saçılma noktasını gökyüzünde Kahraman Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz.
Kahraman gök taşı yağmurunun kaynağı 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı. Dünya her yıl temmuz ve ağustos aylarında Güneş’in etrafındaki yörünge hareketi sırasında 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’nın ardında bıraktığı kalıntılar ile karşılaşıyor. Dünya’nın atmosferine giren bu parçacıklar yanarak yok olurken, gökyüzünde kayan bir yıldızmış gibi görünüyor.
Merkür 1 Ağustos’ta Güneş’in arkasından geçiyor. Güneş’in parlaklığı nedeniyle Merkür bu süreçte birkaç hafta boyunca görülemiyor. Merkür ayın ilerleyen günlerinde gittikçe Güneş’ten uzaklaşmaya başlıyor ve ayın ortasından itibaren Güneş’in batışından sonra gökyüzünde tekrar görülebiliyor.
Venüs ağustos ayı boyunca gün batımından sonra gökyüzünde. Venüs, Güneş’in etrafındaki yörünge hareketi sırasında Dünya’ya yaklaşmaya devam ettiği için görünür büyüklüğü ve parlaklığı artıyor. 11 Ağustos’ta Venüs ve Ay’ı alaca karanlıkta ufkun hemen üzerinde bir arada görebilirsiniz. Bu tarihte yeryüzünden yansıyan güneş ışınları, yeni ay evresinden iki gün önce ayrılan hilal şeklindeki Ay’ın karanlık yüzünü aydınlatıyor.
Mars ağustos ayında Güneş’in batışından sonra kısa süre görülebiliyor. Ekim ayında Güneş’in arkasından geçmeye hazırlanan Mars’ın gözlemlenmesi her geçen gün zorlaşıyor. 18 Ağustos’ta Merkür ve Mars’ı batı yönünde ufkun üzerinde görebilirsiniz. 1 Ağustos’ta ise Mars, Aslan Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Regulus’un yakınlarında. Venüs de bu ikiliye katılıyor.
Satürn 2 Ağustos’ta karşı konuma geliyor. Karşı konumdayken Güneş, Dünya ve Satürn aynı hizadadır ve Dünya, Güneş ile Satürn’ün arasında bulunur. Karşı konumdayken bir teleskop yardımıyla Satürn’ün halkalarını gözlemlemeyi deneyebilirsiniz. Çünkü karşı konumda olduğu tarihe yakın zamanlarda Satürn’ün halkaları normalde olduğundan daha parlak görünür.
Ağustos ayında Satürn, Güneş’in batışıyla birlikte doğu-güneydoğu yönünde ufkun üzerinde ortaya çıkıyor. Satürn’ü Oğlak Takımyıldızı’nın sönük yıldızları arasında parlak bir nokta şeklinde fark edebilirsiniz. 21 Ağustos’ta Ay, Satürn ile birlikte görülebilir. Jüpiter ağustos ayında Satürn’den yaklaşık bir saat sonra doğuyor. Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter 20 Ağustos’ta karşı konuma geliyor. Jüpiter 22 Ağustos’ta ise dolunay evresindeki Ay ile birlikte görülebilir.
Ay, 2 ve 30 Ağustos’ta Dünya’ya en uzak, 17 Ağustos’ta ise Dünya’ya en yakın konumda. Ay’ın Dünya’ya en uzak olduğu tarihlerde iki gök cismi arasındaki mesafe 404.400 kilometre ve 404.100 kilometreyken, Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu tarihte bu mesafe 369.100 kilometre.