En Büyük Eklem Bacaklı Fosili Bulundu
İngiltere’nin kuzeyindeki Northumberland bölgesinde 326 milyon yıl önce yaşamış, Arthropleura cinsi bir tür kırkayağa ait bir fosil bulundu.

Newcastle şehrinin 65 kilometre kuzeyindeki Northumberland sahillerinde keşfedilen fosil
50 kilogram kütleye, 2,63 metre uzunluğa ve 55 santimetre genişliğe sahip olduğu tahmin edilen canlıya ait fosil, bugüne kadar keşfedilmiş en büyük eklem bacaklı fosili olarak kayıtlara geçti.
Kırkayak fosili, Ocak 2018’de Newcastle şehrinin 65 kilometre kuzeyindeki bir sahilde bulundu. Fosilin uçurumdan düşen bir kum taşının parçalanmasıyla açığa çıktığı ve sahilde yürüyüş yapan bir doktora öğrencisi tarafından fark edildiği söyleniyor.
Keşfedilen fosilin 326 milyon yıl önce yaşamış, 2,63 metre uzunluğunda, 55 santimetre genişliğinde bir canlıya ait olduğu tahmin ediliyor.
Bilimsel çalışmalar, yaklaşık 75 santimetre uzunluğundaki fosilleşmiş canlı parçasının 326 milyon yıl önce yaşamış, Arthropleura cinsi bir tür kırkayağa ait olduğunu gösteriyor. Kırkayağın, öldüğü sırada yaklaşık olarak 2,63 metre uzunluğunda ve 55 santimetre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor. Bu durum keşfedilen fosilin yeryüzünde yaşamış, bugüne kadar bilinen en büyük eklem bacaklıya ait olduğu anlamına geliyor.
Canlının yaşadığı dönemde Büyük Britanya’nın Ekvator civarında olduğu, bugünkü gibi soğuk ve nemli bir iklime değil, tropik bir iklime sahip olduğu belirtiliyor. Fosil kayıtları, Arthropleura cinsi kırkayakların soyları tükenmeden önce Ekvator civarındaki bölgelerde 45 milyon yıl boyunca yaşamaya devam ettiğini gösteriyor. Bu canlıların devasa boyutlara ulaşması, daha önceleri, atmosferdeki oksijen miktarının zirve yaptığı bir dönemde yaşamalarına bağlanıyordu. Ancak son keşfedilen fosilin atmosferdeki oksijen miktarının daha düşük olduğu bir dönemden kalmış olması, bu canlıların devasa boyutlara ulaşmasının tek nedenin oksijen bolluğu olamayacağını gösteriyor. Araştırmacılar, büyük olasılıkla bu kırkayakların yaşadığı dönemlerde bitki döküntülerinde bol miktarda besin bulunduğunu, ayrıca bu canlıların başka omurgasızlarla ve hatta küçük omurgalılarla da beslendiğini söylüyor.
Detaylı bilgiye Dr. Neil Davies ve arkadaşlarının Journal of Geological Society’de yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.