Haziran 2022’de Gökyüzünde Neler Oluyor?
Haziran ayında Güneş sisteminin çıplak gözle görülebilen beş gezegenini, gün doğumundan önce gökyüzünde sıralanmış şekilde görme fırsatını kaçırmayın.
21 Mayıs’ta Güneş ile Dünya’nın arasından geçen Merkür, haziran ayının ilk haftasından itibaren Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde görünmeye başlıyor. Ayın ilerleyen günlerinde Merkür daha erken doğuyor ve 23 Haziran’da ufkun üzerinde en yüksek noktaya ulaşıyor.
22 Haziran’da Merkür, Venüs ve Boğa Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Aldebaran’ı bir arada görebilirsiniz.
Haziran ayında Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde sıralanan gezegenler arasında en parlak olanı Venüs.
Venüs haziran ayında Güneş’in doğuşundan yaklaşık bir saat önce kuzeydoğu-doğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor. Venüs, 23 Haziran’da Ülker Açık Yıldız Kümesi ile yakın görünümde. 26 Haziran’da ise Venüs’ü ve hilal şeklindeki Ay’ı gökyüzünde bir arada görebilirsiniz.
Haziran ayının başında Güneş’ten iki buçuk saat önce doğan Jüpiter, ayın sonunda gece yarısından bir saat sonra doğmaya başlıyor. Jüpiter, haziran ayında gün doğumundan önce gökyüzünde sıralanan gezegenler arasında Venüs’ten sonra en parlak ikinci gezegen. 21 Haziran’da Jüpiter’i Mars ile Ay’ın arasında bulabilirsiniz.
Satürn, haziran ayında çıplak gözle görülebilen gezegenler arasında en erken doğanı. Haziran ayında Satürn’ü Oğlak Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz. 18 Haziran’da Satürn ve Ay’ı güneydoğu yönünde ufkun üzerinde görebilirsiniz.
Şafak Vakti Gökyüzünde Gezegen Geçidi
Haziran ayında bir dürbününüz ya da basit bir teleskobunuz varsa sadece çıplak gözle görülebilen gezegenleri değil, Güneş sisteminin iki buz devini de gözlemleyebilirsiniz. 24 Haziran’da Uranüs’ü Ay’ın doğusunda, Neptün’ü ise Jüpiter’in batısında bulabilirsiniz.
Haziran ayında gezegenlerin hiçbiri Güneş’in batışından sonra gökyüzünde değil. Ancak Ay’ı takip ederek parlak yıldızları ve yıldız kümelerini gökyüzünde bulmayı deneyebilirsiniz. 4 Haziran’da Yengeç Takımyıldızı’ndaki Arıkovanı Yıldız Kümesi’ni, Ay’ın kuzeybatısında bulabilirsiniz.
6 Haziran’da ilk dördün evresine yaklaşan Ay, Aslan Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Regulus’un kuzeyinde. Ay, 10 Haziran’da Güneş’in batışından sonra Başak Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Spika’nın yakınından geçiyor. Dolunay evresindeki Ay, 13 Haziran akşamı Akrep Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Antares’in yakınında.
14 Haziran’da dolunay evresine giren Ay’ı Güneş’in batışından sonra güneydoğu-doğu yönünde ufkun hemen üzerinde bulabilirsiniz. Ufka yakın olması nedeniyle Ay hayli büyük ve sarı tonlarda görülebilir.
Ay, 2 Haziran’da ve 29 Haziran’da Dünya’ya en uzak, 15 Haziran’da ise Dünya’ya en yakın konumda.
Yaz Gün Dönümü
Yaz gün dönümü 21 Haziran’da gerçekleşiyor. Güneş ışınlarının Kuzey Yarım Küre’de Yengeç Dönencesi’ne dik açıyla geldiği bu tarih aynı zamanda Kuzey Yarım Küre’de gündüz süresinin en uzun olduğu gün.
Kaynaklar:
- https://tug.tubitak.gov.tr/sites/images/tug/goy_2022.pdf
- https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SKYCAL/SKYCAL.html
- https://astronomy.com/magazine/sky-this-month/2022/06/sky-this-month-june-2022
- https://solarsystem.nasa.gov/resources/2728/whats-up-june-2022/