Kahverengi Boğazlı Tembel Hayvan
Boğazlarındaki ve başlarındaki kahverengi kürkleri ile diğer tembel hayvan türlerinden ayrılan kahverengi boğazlı tembel hayvanları tanıyor musunuz?
Tembel hayvanlar karınca yiyenlerle birlikte dişsiz memeliler takımında yer alır. Dişsiz memeliler takımındaki tembel hayvanlar ise iki alt aileye ayrılır. Bunlar iki parmaklı ve üç parmaklı tembel hayvanlardır. Dünya genelinde her iki aileden toplam altı tembel hayvan türü bulunur.
Kahverengi boğazlı tembel hayvanlar da üç parmaklı tembel hayvanlar ailesinde yer alır.
Tembel hayvanların en önemli özellikleri tüm günlerini ağaçlarda asılı hâlde hareketsiz durarak ya da ağaç dallarının arasında oldukça yavaş hareket ederek geçirmeleridir.
Çok nadir yere inerler. Oldukça iyi yüzücüdürler. Uzun mesafeleri kısa sürede yüzerek katedebilirler.
Kürklerinin rengi grimsi-kahverengidir. Boğazlarındaki ve başlarındaki kürkler daha koyu kahverengidir. Bu özellikleri ile diğer tembel hayvan türlerinden ayrılırlar.
Yüzlerinin rengi genellikle daha soluktur. Alınları beyaz renktedir. Gözlerinin çevresinden, rakunlardakine benzer, bant şeklinde koyu kahverengi bir kürk şeridi geçer. Başları küçük ve yuvarlaktır. Burunları ise küttür. Diğer tembel hayvanlarda olduğu gibi kesici dişleri bulunmaz. Sadece azı dişleri vardır.
Ne Kadar Büyüktürler?
Hem erkek hem de dişilerinin vücut uzunlukları 42 cm ile 80 cm arasında değişir. Kolları, bacaklarının neredeyse iki katı uzunluktadır. Kütleleri ise yaklaşık 2 kg ile 7 kg arasındadır.
Ön ve arka ayaklarındaki uzun ve kavisli pençeleri üç parmağa sahiptir. Bu pençeleri ile ağaç dallarına sıkıca tutunabilirler.
Günlerinin yaklaşık 15-18 saatini uyuyarak geçirirler.
Ne ile Beslenirler?
Otçuldurlar. Üzerinde bulundukları ağaçların yapraklarını, çiçeklerini ve meyvelerini yerler.
Nerelerde Yaşarlar?
Kahverengi boğazlı tembel hayvanlar, üç parmaklı tembel hayvanların en yaygın olanıdır ve Güney ve Orta Amerika ormanlarında yaşarlar.
Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından açıklanan Kırmızı Liste’nin “Düşük Riskli” kategorisinde yer alırlar. Bu durum, doğadaki sayılarının yüksek olduğunu gösteriyor. Fakat ormansızlaşma ve yasak avlanma sebebiyle sayıları gün geçtikçe azalıyor.
Kaynaklar: