1900 Yıllık Su Yasası Bulundu
Denizli’nin 6 km kuzeyindeki Laodikeia arkeolojik sit alanında yapılan kazı çalışmalarında önemli bir yazıt bulundu.
Denizli’nin 6 km kuzeyindeki Laodikeia arkeolojik sit alanında yapılan kazı çalışmalarında önemli bir yazıt bulundu. Dönemin su yasasını içeren yazıt “Emrediyorum, bana ait olan bu ferman uyarınca, hiç kimse kent çeşmelerindeki veya borularındaki suyu herhangi bir bahane ile uzaklaştıramaz veya dağıtamaz” şeklinde başlıyor.
İmparator Traian'a adanan yarım daire biçimindeki çeşme yapısının yanında bulunan bu su yasasının MS 114 yılına ait olduğu belirlendi. Laodikeia Meclisi tarafından yazılan yasada suyun kirletilmesi, su yoluna zarar verilmesi ya da mühürlenmiş boruların açılması gibi durumlarda ağır cezaların verileceğine dair maddeler yer alıyor. Örneğin su yoluna zarar vermenin cezası o dönemin para birimiyle 5000 dinar. İmparator Traianus (MS 98-117) zamanında 1 dinarın yaklaşık 10 TL’ye denk geldiğini düşünürsek bu ceza bugünün yaklaşık 50 bin TL’si demek oluyor.
Laodikeia kenti, Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından eşi Kraliçe Laodike adına, MÖ 3. yüzyılın ortalarında kurulmuş. Kentin su ihtiyacı, 18 km uzaklıkta yer alan Babadağ eteklerinden toplanarak suyolları ile karşılanmış.
Bölgede 2003 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi adına Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında bilimsel kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülüyor. Yaklaşık 5 km²’lik alana yayılan Laodikeia’nın günümüze kadar gelebilen yapıları arasında tiyatroların, ana caddelerin, tapınakların, anıtsal çeşmelerin, agoraların, evlerin ve hamamların yanı sıra Anadolu’nun en büyük stadyumu da yer alıyor.
Laodikeia arkeolojik sit alanı ile ilgili daha kapsamlı bilgiye önümüzdeki aylarda Bilim ve Teknik dergisinden ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar: