2017 Dünya Bilim Forumu
2017 yılında “Barış ve Gelişme için Bilim” sloganı ile Ürdün’de düzenlenen Dünya Bilim Forumu, 5000’e yakın katılımcı ile bilim insanlarını politikacılar ve kurumlarla bir araya getirdi.
2017 yılında “Barış ve Gelişme için Bilim” sloganı ile Ürdün’de düzenlenen Dünya Bilim Forumu, 5000’e yakın katılımcı ile bilim insanlarını politikacılar ve kurumlarla bir araya getirdi. İlki 2003 yılında düzenlenen ve iki yılda bir gerçekleştirilen Dünya Bilim Forumu’na 100’ün üzerinde ülkeden dünya bilim politikasına yön veren bilim insanları katılıyor. Bu yılki forumda, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Gelişim Hedefleri çerçevesinde enerji ve su, beslenme, iklim değişikliği, fakirlik ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması, halklar arası kültürel anlayış ve tüm toplumlarda varlık ve fırsat yaratılması konuları işlendi.
Türkiye’den bu etkinliğe Küresel Genç Akademi adına Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilge Demirköz, Abdullah Gül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Baran ve Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Işıl Kurnaz katıldı. Prof. Dr. Işıl Kurnaz, “Küresel Genç Akademi tarafından geliştirilmekte olan uluslararası farkındalık platformları” konuşmasında Küresel Genç Akademi çerçevesinde başkanlık ettiği Gençlik İçin Bilim Eğitimi çalışma grubunda gerçekleştirdikleri bilim farkındalığı çalışmalarından ve global bilim farkındalığı platformu Öğrenme Yeri’nden bahsetti. Prof. Dr. Yusuf Baran ise konuşmasında genç araştırmacıların ve bilim insanlarının bağlı bulundukları toplumdaki bilim diplomasisini ve araştırma iş birliklerinde bu diplomasinin yerini anlattı.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Gelişim Hedefleri'ni yaygınlaştırmada özellikle genç araştırmacıların ve bilim akademilerinin rolü öne çıkıyor. Bu amaçla, Akademiler Arası Panel’in hazırlamış olduğu anket çalışmasının tüm bilim akademileri kadar tüm bilim insanları tarafından da incelenmesi yararlı olacaktır.