3D Yazıcılar Uzayda
Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) ilk defa 3D baskı yöntemi ile bir obje -3D yazıcının parçalarından biri- üretildi.
Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) ilk defa 3D baskı yöntemi ile bir obje -3D yazıcının parçalarından biri- üretildi. Bu teknolojinin gelecekteki uzun süreli uzay görevlerine önemli katkılar sağlayacağı düşünülüyor.
3D baskı teknolojisinin uzayda kullanılmasıyla ilgili baskı sürecinde açığa çıkabilecek zehirli gazların ve nanoparçacıkların uzay istasyonunun kapalı ortamından nasıl uzaklaştırılacağı gibi zorluklar söz konusuydu. Ağırlıksız ortamda kullanılmak üzere tasarlanan 3D yazıcı Eylül ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. ISS’deki 3D yazıcıda ısıtılan plastiğin üst üste katmanlar şeklinde bir araya gelmesiyle üç boyutlu objeler oluşturuluyor. 3D baskı yöntemiyle üretilen ilk objenin 2015’te Dünya’ya dönmesi planlanıyor. Yapılacak ayrıntılı analizler ile 3D baskı sürecinde katmanların birbirine nasıl tutunduğunun ve sürecin ağırlıksız ortamda Dünya’dakine benzer şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğinin incelenmesi amaçlanıyor.
Yaklaşık olarak bir mikrodalga fırının boyutlarında olan 3D yazıcı ile astronotlar istedikleri şekle sahip plastik nesneler üretebilecek. İhtiyaç duyulan araçların ya da değiştirilmesi gereken parçaların uzay aracının üzerinde üretilmesine imkân veren 3D baskı teknolojisinin, özellikle Mars yolculuğu gibi uzun süreli uzay görevlerinde yararlı olabileceği düşünülüyor.