70.000 Yıl Önce Yakınımızdan Geçen Yıldız
Uluslararası bir araştırma grubu yakın zamanlarda Güneş Sistemi’ne yakın, yeni bir yıldız keşfetmişti. Hesaplar bu yıldızın yaklaşık 70.000 yıl önce Oort Bulutsusu’nun içinden geçtiğini gösteriyor.
Uluslararası bir araştırma grubu yakın zamanlarda Güneş Sistemi’ne yakın, yeni bir yıldız keşfetmişti. Hesaplar bu yıldızın yaklaşık 70.000 yıl önce Oort Bulutsusu’nun içinden geçtiğini gösteriyor. Dr. E. E. Mamajek ve arkadaşlarının yaptığı çalışmanın sonuçları The Astrophysical Journal’da yayımlandı.
Güneş Sistemi, üç bölgeye ayrılabilir. En içte kaya çekirdekli gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars yer alır. Daha sonra gaz devleri Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gelir. En dıştaki bölge ise Oort Bulutsusu olarak adlandırılır. Bu bölge, çok sayıda cüce gezegene ve kuyrukluyıldıza ev sahipliği yapar. Daha önceleri gezegen olarak sınıflandırılan Plüton da Oort Bulutsusu’nun içinde yer alır.
Araştırmacıların yaptığı hesaplar, Scholz Yıldızı olarak adlandırılan kırmızı cüce türü bir yıldızın yaklaşık 70.000 yıl önce Oort Bulutsusu’nun içinden geçtiğini gösteriyor. Kütlesi Güneş’inkinin yaklaşık %8’i kadar olan bu yıldız, Güneş’in 0,25 parsek (Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 52.000 katı) uzağından geçmiş. 70.000 yıl önce yaşamış atalarımız, Oort Bulutsusu’nun içinden geçerken muhtemelen Scholz Yıldızı’nı çıplak gözle görebiliyorlardı.
Bir yıldızın Güneş Sistemi’ne bu kadar yaklaşmasının ancak dokuz milyon yılda bir kez mümkün olabileceği belirtiliyor. Bugün Güneş Sistemi’ne en yakın yıldız olan Proxima Centauri 1,3 parsek uzaklıkta bulunuyor.