İnsanların ve diğer canlıların yapısındaki organik moleküllerin iskeletini karbon atomları oluşturur. Peki, evrendeki karbon nasıl oluştu?
Kayıp Antimadde Sorusunun Cevabı Nötrinolar mı?
Uluslararası bir araştırma grubu, nötrinoların ve antinötrinoların birbirlerine dönüşme süreçleri arasında belirgin farklar tespit etti.
Yeni Bir Kuzey Işığı Türü Keşfedildi
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapılan çalışmalar sonucunda mezosfer deliklerini aydınlatan yeni bir tür “kutup ışığı” keşfedildi.
• 07/05/2020
Prof. Dr. Faruk Soydugan ile Zaman Makinesi Teleskoplarla Evrende Gezinti
Onsekiz Mart Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Soydugan ile zaman makinesi teleskoplarla evrendi bir egzintiye çıkıyoruz ve karşılaştığımız cisimlerin özelliklerini inceleyerek evrenin geçmişi hakkında nasıl bilgi sahibi olabildiğimizi anlamaya çalışıyoruz.
• 23/04/2020
Doç. Dr. Timur Şahin ile Bir Yıldız Tozu Hikayesi
Yıldızlar tıpki canlı organizmalar gibi doğar, yaşar ve ölür. Pek, bilim insanları yıldızların zaman içinde geçirdiği değişimler ve yapısı hakkınd nasıl bilgi sahibi oluyor?
Akdeniz Üniversitesi Astronomi ve Uzay Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timur Şahin yıldızların nasıl oluştuğunu, nasıl enerji ürettiğini, yıldızların yaşam evrelerini, yıldızların element üretimindeki rolünü canlı yayında Bilim Genç okurları ile paylaştı.
• 28/01/2020
Gizemli Karadelikleri Görüntüleyen Astrofizikçimiz Prof. Dr. Feryal Özel'le Söyleşi
Prof. Dr. Feryal Özel, İstanbul’da Üsküdar Amerikan Lisesinden mezun olduktan sonra Columbia Üniversitesinde fizik ve uygulamalı matematik alanlarındaki eğitimini dereceyle tamamladı. Yüksek lisansını Danimarka’da Niels Bohr Enstitüsünde fizik üzerine, doktorasını ise ABD’de Harvard Üniversitesi’nde astrofizik üzerine yaptı.
Prof. Dr. Feryal Özel hâlen Arizona Üniversitesinde astronomi ve fizik profesörü olmasının yanı sıra NASA Astrofizik Komitesi Başkanlığı, NASA Lynx Uzay Teleskobu Bilim ve Teknik Ekibi Başkanlığı ve Olay Ufku Teleskobu Bilim Konseyi ve Modelleme ve Analiz Çalışma Grubu Başkanlığı görevlerini yürütüyor.
Nisan 2019’da ilk kez bir karadeliği doğrudan görüntülemeyi başaran 200 kişilik ekipte yer alan Prof. Dr. Feryal Özel ile Bilim Genç ekibi olarak bir söyleşi gerçekleştirdik.
Bir Ötegezegenin Atmosferinde Su Buharı Tespit Edildi
Montreal Üniversitesindeki Ötegezegen Araştırmaları Enstitüsünden bilim insanları üç yıl önce keşfettikleri, Dünya’ya yaklaşık 111 ışık yılı mesafedeki K2-18 sistemindeki bir gezegenin atmosferinde su buharı tespit etti.
Genel Görelilik Kuramı Bir Testten Daha Başarıyla Geçti
Genel görelilik kuramı geliştirildiğinden beri pek çok testten başarıyla geçti. Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan bir makalede araştırmacılar, genel görelilik kuramının tahminleriyle uyumlu sonuçlar elde etti.
Gökyüzünde Kaç Tane Yıldız Var?
Bulutsuz bir gecede, yapay aydınlatmalardan uzak bir yerde gökyüzüne çıplak gözle bakarsanız binlerce yıldız görebilirsiniz. Evrende kaç tane yıldız olduğu sorusuna kesin bir cevap vermek ise biraz zor.
NASA JPL’den Dr. Umut Yıldız’la Söyleşi
Dr. Umut Yıldız ile sizler için keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
En Çok Okunan Makaleler