Amino Asitlerden Cam Üretildi
Bir grup araştırmacının amino asitleri kullanarak elde ettiği, insan sağlığına zararsız camlar hem vücutta kendiliğinden yok oluyor hem de üç boyutlu yazıcılarda malzeme üretmek için kullanılabiliyor.
Ruirui Xing ve arkadaşları, Science Advances
Amino asit camlarıyla üretilmiş floresan malzemeler
Pekin’deki Çin Bilimler Akademisinden Xuehai Yan ve arkadaşları amino asitlerden cam üretmeyi başardı.
Camlar sıvı hâle getirilen ham maddelerin çok hızlı bir biçimde soğutulmasıyla elde edilir. Sıradan amino asitler ise ısıtıldıklarında parçalanır. Araştırmacılar ısıtıldıklarında parçalanmalarını engellemek için ilk olarak amino asitleri bir kimyasal işlemden geçirmişler. Daha sonra sıvı hâle gelen amino asitleri hızla soğutarak cam elde etmişler.
Sıradan camların üretiminde kullanılan ham maddeler insan sağlığına zararlıdır. Amino asitler ise proteinlerin yapı taşlarıdır. Amino asitlerden elde edilen camlar da insan sağlığına zararsızdır.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, üretilen camların bazılarının sadece 12 gün içinde bazılarınınsa daha uzun sürelerde kendiliğinden yok olduğu görüldü. Mide ve bağırsak sıvılarına maruz bırakıldıklarında ise camların bazılarının bir hafta içinde bazılarınınsa birkaç ay içinde tamamen parçalandığı tespit edildi.
Amino asitlerden elde edilen eriyikler üç boyutlu yazıcılarda kullanılabiliyor ya da kalıplara dökülebiliyor. Araştırmacılar çeşitli biçimlerde amino asit camları üretmeyi başarmış.
Geliştirilen camların sağlık alanında yararlı olacağı düşünülüyor. Örneğin bu camlar kullanılarak vücudun çeşitli bölgelerini incelemeye imkân veren biyoçözünür cihazlar üretilebilir.
Detaylı bilgiye Science Advances’ta yayımlanan makaleden ulaşabilirsiniz.