Arduino Kart ile Karanlıkta Otomatik Olarak Yanan LED Tasarlayalım
Tasarla ve Yap köşesinin bu projesinde, ışığa duyarlı LDR sensörünü kullanarak ışık seviyesini ölçüp karanlık ortamda otomatik olarak yanan bir LED uygulaması yapıyoruz.
Bilmekte Fayda Var!
Bazı arabaların farları tünele girildiğinde veya hava karardığında otomatik olarak yanar. Gündüz ya da aydınlıkta ise farlar kapalıdır. Farların otomatik olarak yanıp kapanması ışık seviyesi ölçülerek sağlanır. Işığın şiddetini ölçmek için ışığa duyarlı sensörler kullanılır.
LDR (light dependent resistor), ışığa bağlı direnç demektir ve analog bir devre elemanıdır. Bu nedenle Arduino kartın analog pinlerine bağlanır. LDR, ışık fotonlarını soğurma özelliğine sahip yarı iletken malzemelerden üretilir. LDR’nin üzerine düşen ışık şiddeti azaldıkça direnç değeri artar, ışık şiddeti arttıkça direnç değeri azalır.
LDR’yi devremizde LDR modülü ile birlikte kullanabiliriz. LDR modülünde, modülün güç pinleri ve data pini bulunur.
Bu kodlama projesinde LDR’yi kullanarak ışık şiddetini ölçüp, ışık şiddeti belirlediğimiz referans değerinin altına düştüğünde yanan bir aydınlatma sistemi tasarlıyoruz.
Nelere İhtiyacımız Var?
- Arduino Uno
- LDR sensör
- LED
- 1K Ohm direnç
- Breadboard (Devre tahtası)
- Jumper kablosu (Atlama kablosu)
Ne Yapıyoruz?
Ne Oldu?
Bu kodlama projesinde, Arduino UNO kart ve LDR sensörünü kullanarak ortamın ışık şiddetini ölçtük. Ölçtüğümüz değerleri seri port ekranında görüntüledik ve ortam karanlıkken ışık şiddetinin ne düzeyde olduğunu ölçerek karanlık ortam için referans bir ışık şiddeti değeri belirledik. Son olarak bu referans değerine göre LED’i yakıp söndürdük. Bu uygulama ile hava karardığında otomatik olarak yanan sokak lambaları gibi enerji tasarrufu sağlayacak farklı projeler geliştirebilirsiniz.
Kaynak:
- Temel Düzey Robotik Kodlama Eğitimi (E-Kitap), Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü, 2020.
Yazar Hakkında:
Yorumlar
02'li-Mucit Cu, 04/07/2023 - 12:20
Çok güzel bir çalışma olmuş. düşündürmeye yönelik :)