Arduino Kart ile Trafik Sinyalizasyon Sistemi Tasarlayalım
Tasarla ve Yap köşesinin bu etkinliğinde Arduino kart ile LED ışıkların yanıp sönmesini kontrol ettiğimiz bir trafik sinyalizasyon sistemi tasarlıyoruz.
Bilmekte Fayda Var!
Trafik ışıkları; trafiğin güvenle akışını sağlamak, araçların ve yayaların yolu belirli bir düzene göre kullanmasını düzenlemek amacıyla faydalanılan işaretlerdir. Trafik ışıklarında kırmızı, sarı ve yeşil renkler kullanılır ve bu renkler dünya genelinde standarttır. Buna göre;
- Yeşil ışık: ilgili doğrultuda trafiğin akabileceğini,
- Sarı ışık: ışığın yeşilden kırmızıya değişmek üzere olduğunu,
- Kırmızı ışık: trafiğin durması gerektiğini gösterir.
Tasarla ve Yap köşesinde daha önce Tinkercad internet sitesi üzerinden elektronik ortamda Arduino ile LED ışıkların yanıp sönmesini kontrol ettiğimiz bir trafik sinyalizasyon sistemi tasarlamıştık.
Bu etkinlikte ise trafik sinyalizasyon sistemini gerçek Arduino kart kullanarak çalıştırıyoruz.
Nelere İhtiyacımız Var?
- İnternet bağlantısı olan bilgisayar
- Arduino UNO kart
- 2 adet kırmızı LED
- 2 adet sarı LED
- 2 adet yeşil LED
- 6 adet 330 ohm direnç
- BreadBoard (Devre tahtası)
- Jumper kablo (Atlama kablosu)
Ne Yapıyoruz?
Arduino UNO kart kullanarak trafik sinyalizyon sistemini çalıştırmak için sırasıyla devre kurulumu, Arduino IDE kurulumu ve program yazma işlemlerini yapmamız gerekiyor. Bu adımların hepsini aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.
Ne Oldu?
Bu etkinlikte elektrik enerjisini ışık enerjisine çeviren LED’ler ve Arduino UNO kart kullanarak bir trafik sinyalizasyon sistemi tasarladık ve hazırladığımız sistemin çalışıp çalışmadığını test ettik. Hazırladığımız trafik sinyalizasyon sistemi sayesinde LED’lerin yanma ve sönme süreleri kontrol edilerek araç ve yaya trafiği güvenli bir şekilde sürdürülebilir.
Kaynak:
- Temel Düzey Robotik Kodlama Eğitimi (E-Kitap), Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü, 2020.