Astrofest 2019 Kapadokya’da Gerçekleştirildi
Konya Bilim Merkezi tarafından ilki 2018’de düzenlenen Astrofest gökyüzü gözlem etkinliği bu yıl 12-14 Temmuz tarihleri arasında Kapadokya’da gerçekleştirildi.
Konya Bilim Merkezi tarafından ilki 2018’de düzenlenen Astrofest gökyüzü gözlem etkinliği bu yıl 12-14 Temmuz tarihleri arasında Kapadokya’da gerçekleştirildi. “Herkese biraz gökyüzü!” sloganı ile düzenlenen etkinliğe gençler aileleriyle birlikte katıldı.
Etkinliğin ilk gününde, Konya Bilim Merkezi eğitmenleri katılımcılara astrofizik ile ilgili temel kavramları ve gökyüzü gözlem etkinliklerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Gökyüzü gözlemi şehir ışıklarından uzaktaki Kapadokya’nın Aşk Vadisi bölgesinde gerçekleştirildi.
Şehirleşmiş bölgelerde geceleri yapay aydınlatmaların kullanılması ışık kirliliği oluşturur ve bu durum geceleri gökcisimlerinin görülmesini zorlaştırır. Yapay aydınlatmaların bilinçsiz ve aşırı kullanımı ışık kirliliğini artırır.
Gökyüzü Gözlemi
Gökyüzü gözlemleri sırasında teleskoplarla Ay, Satürn ve Jüpiter gözlendi. Bunun yanı sıra katılımcılara geceleri çıplak gözle gökcisimlerini nasıl bulabilecekleri anlatıldı. Ayrıca eski çağlarda yaşayan insanların gökcisimlerinin konumlarındaki değişiklikleri günlük hayatlarında nasıl kullandıkları da (örneğin tarımsal faaliyetleri nasıl düzenledikleri) katılımcılarla paylaşıldı.
Gözlem alanında yapılan sunumlarda katılımcılara yıldız kümeleri ile takımyıldızlar tanıtıldı. Ayrıca Kutup Yıldızı’nın gökyüzünde nasıl bulunacağıyla ilgili bilgi de verildi.
İlk olarak gökyüzünde kepçeye benzeyen şekliyle kolayca tanınan Büyük Ayı Takımyıldızı bulunur. Kepçenin çukur kısmındaki iki yıldız görece daha parlaktır. Parmağınızı bu iki yıldız arasındaki mesafenin beş katı kadar Küçük Ayı Takımyıldızı’na doğru hareket ettirdiğinizde Küçük Ayı Takımyıldızı’nın sapının ucundaki Kutup Yıldızı’nı bulabilirsiniz.
Konya Bilim Merkezi eğitmenleri ayrıca gökcisimleri ile ilgili yanlış bilinenler hakkında bilgi verdi. Örneğin Kuzey Yarımküre’de yaşayan insanlar tarafından yüzyıllardır yön bulmada kullanılan Kutup Yıldızı'nın gökyüzünün en parlak yıldızı olduğu için kolayca bulunabildiği söylenir. Hâlbuki gökyüzünün en parlak yıldızı Büyük Köpek Takımyıldızı’ndaki Akyıldız olarak da bilinen Sirius’tur.
Eğlenceli Atölye Etkinlikleri
Etkinliğin ikinci gününde katılımcılar Konya Bilim Merkezinin düzenlediği kodlama, elektronik devresi, su roketi gibi farklı atölye etkinlikleri ile hem eğlendi hem de yeni bilgiler edindi. Katılımcılar ayrıca resim, boyama, rozet yapımı atölyeleri ile etkinliğe dair kendi hatıra objelerini yaptı. Etkinlikte resim ve su roketi yarışmaları düzenlendi ve kazananlara dürbün hediye edildi.
Etkinlik fotoğraf galerisi için tıklayın.
Astrofest Bilim Söyleşileri
Astrofest etkinliğinde düzenlenen bilim söyleşilerinde parçacık fiziği alanındaki çalışmaları ile uluslararası düzeyde bilime katkı sağlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümünden Prof. Dr. Bilge Demirköz, aynı bölümden Doç. Dr. Sinan Kaan Yerli ve Bilim Çocuk dergisinin yayın yönetmeni Alp Akoğlu katılımcılarla astrofizik, uzay, gökyüzü, gece gözlemi, gökbilim ve amatör gökbilimle ilgili bilgiler paylaştı.
Kapadokya’yı Keşif
Katılımcılar 1985’ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya’daki peribacalarını ve bu bölgede gerçekleştirilen balon turlarını izleme imkânı buldu. Ayrıca etkinliğin son gününde Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne düzenlenen geziyle yeryüzüne dair güzellikleri de tanıdılar.
27 Temmuz’da Kilistra Antik Şehrinde Gözlem Şenliği Var!
Konya Bilim Merkezinin gökyüzü gözlem şenlikleri devam ediyor. Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Kilistra antik şehrinde 27 Temmuz’da bir gözlem şenliği düzenlenmesi planlanıyor. Siz de gökcisimlerini tanımak ve gökbilime dair ilginç bilgiler öğrenmek istiyorsanız Konya Bilim Merkezinin internet sitesini ziyaret edebilir ve düzenlenen etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinden Uludağ Astrofest
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ise 19-21 Temmuz tarihleri arasında Uludağ’da Astrofest etkinliği düzenliyor. Atölye çalışmalarının, bilim gösterilerinin, konferansların, gözlem etkinliklerinin gerçekleştirileceği Uludağ Astrofest’in konuşmacıları arasında TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu ve uzaya giden ilk Suriyeli kozmonot Muhammed Ahmed Faris de bulunuyor. Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.