logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: Yeryüzünde Depremler Oluyor Peki Yıldızlarda?

Soğan Doğrarken Gözler Neden Yanar, Nasıl Önlenir?

Ay’a Gitmek Neden Önemli?

Ayın Şifrebilim Sorusu – Haziran 2025

Ayın Şifrebilim Sorusunun Cevabı – Mayıs 2025

Satranç Haziran 2025

Alerjik Rinit ve Bahar Alerjisi Belirtileri, Tedavi Yolları


Astrofest 2019 Kapadokya’da Gerçekleştirildi

Nurulhude Baykal
18/07/2019

Konya Bilim Merkezi tarafından ilki 2018’de düzenlenen Astrofest gökyüzü gözlem etkinliği bu yıl 12-14 Temmuz tarihleri arasında Kapadokya’da gerçekleştirildi.

Astrofest 2019 Kapadokya’da Gerçekleştirildi

Konya Bilim Merkezi tarafından ilki 2018’de düzenlenen Astrofest gökyüzü gözlem etkinliği bu yıl 12-14 Temmuz tarihleri arasında Kapadokya’da gerçekleştirildi. “Herkese biraz gökyüzü!” sloganı ile düzenlenen etkinliğe gençler aileleriyle birlikte katıldı.

Etkinliğin ilk gününde, Konya Bilim Merkezi eğitmenleri katılımcılara astrofizik ile ilgili temel kavramları ve gökyüzü gözlem etkinliklerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Gökyüzü gözlemi şehir ışıklarından uzaktaki Kapadokya’nın Aşk Vadisi bölgesinde gerçekleştirildi.

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/isik_kirliligi.jpg

Şehirleşmiş bölgelerde geceleri yapay aydınlatmaların kullanılması ışık kirliliği oluşturur ve bu durum geceleri gökcisimlerinin görülmesini zorlaştırır. Yapay aydınlatmaların bilinçsiz ve aşırı kullanımı ışık kirliliğini artırır.

 

Gökyüzü Gözlemi

Gökyüzü gözlemleri sırasında teleskoplarla Ay, Satürn ve Jüpiter gözlendi. Bunun yanı sıra katılımcılara geceleri çıplak gözle gökcisimlerini nasıl bulabilecekleri anlatıldı. Ayrıca eski çağlarda yaşayan insanların gökcisimlerinin konumlarındaki değişiklikleri günlük hayatlarında nasıl kullandıkları da (örneğin tarımsal faaliyetleri nasıl düzenledikleri) katılımcılarla paylaşıldı.

Gözlem alanında yapılan sunumlarda katılımcılara yıldız kümeleri ile takımyıldızlar tanıtıldı. Ayrıca Kutup Yıldızı’nın gökyüzünde nasıl bulunacağıyla ilgili bilgi de verildi.

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/buyuk_ayi_kucuk_ayi_kutup_yildizi_0.jpg

İlk olarak gökyüzünde kepçeye benzeyen şekliyle kolayca tanınan Büyük Ayı Takımyıldızı bulunur. Kepçenin çukur kısmındaki iki yıldız görece daha parlaktır. Parmağınızı bu iki yıldız arasındaki mesafenin beş katı kadar Küçük Ayı Takımyıldızı’na doğru hareket ettirdiğinizde Küçük Ayı Takımyıldızı’nın sapının ucundaki Kutup Yıldızı’nı bulabilirsiniz.

Konya Bilim Merkezi eğitmenleri ayrıca gökcisimleri ile ilgili yanlış bilinenler hakkında bilgi verdi. Örneğin Kuzey Yarımküre’de yaşayan insanlar tarafından yüzyıllardır yön bulmada kullanılan Kutup Yıldızı'nın gökyüzünün en parlak yıldızı olduğu için kolayca bulunabildiği söylenir. Hâlbuki gökyüzünün en parlak yıldızı Büyük Köpek Takımyıldızı’ndaki Akyıldız olarak da bilinen Sirius’tur.

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/astrofest_2019_kapadokya_16.jpeg

 

Eğlenceli Atölye Etkinlikleri

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/astrofest_2019_kapadokya_12.jpg

Etkinliğin ikinci gününde katılımcılar Konya Bilim Merkezinin düzenlediği kodlama, elektronik devresi, su roketi gibi farklı atölye etkinlikleri ile hem eğlendi hem de yeni bilgiler edindi. Katılımcılar ayrıca resim, boyama, rozet yapımı atölyeleri ile etkinliğe dair kendi hatıra objelerini yaptı. Etkinlikte resim ve su roketi yarışmaları düzenlendi ve kazananlara dürbün hediye edildi.

 

Etkinlik fotoğraf galerisi için tıklayın.

 

Astrofest Bilim Söyleşileri

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/astrofest_2019_kapadokya_22.jpeg

Astrofest etkinliğinde düzenlenen bilim söyleşilerinde parçacık fiziği alanındaki çalışmaları ile uluslararası düzeyde bilime katkı sağlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümünden Prof. Dr. Bilge Demirköz, aynı bölümden Doç. Dr. Sinan Kaan Yerli ve Bilim Çocuk dergisinin yayın yönetmeni Alp Akoğlu katılımcılarla astrofizik, uzay, gökyüzü, gece gözlemi, gökbilim ve amatör gökbilimle ilgili bilgiler paylaştı.

 

Kapadokya’yı Keşif

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/astrofest_2019_kapadokya_23.jpeg

Katılımcılar 1985’ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya’daki peribacalarını ve bu bölgede gerçekleştirilen balon turlarını izleme imkânı buldu. Ayrıca etkinliğin son gününde Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne düzenlenen geziyle yeryüzüne dair güzellikleri de tanıdılar.

 

27 Temmuz’da Kilistra Antik Şehrinde Gözlem Şenliği Var!

Konya Bilim Merkezinin gökyüzü gözlem şenlikleri devam ediyor. Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Kilistra antik şehrinde 27 Temmuz’da bir gözlem şenliği düzenlenmesi planlanıyor. Siz de gökcisimlerini tanımak ve gökbilime dair ilginç bilgiler öğrenmek istiyorsanız Konya Bilim Merkezinin internet sitesini ziyaret edebilir ve düzenlenen etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

 

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinden Uludağ Astrofest

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ise 19-21 Temmuz tarihleri arasında Uludağ’da Astrofest etkinliği düzenliyor. Atölye çalışmalarının, bilim gösterilerinin, konferansların, gözlem etkinliklerinin gerçekleştirileceği Uludağ Astrofest’in konuşmacıları arasında TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu ve uzaya giden ilk Suriyeli kozmonot Muhammed Ahmed Faris de bulunuyor. Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Konu
Gökbilim

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Chandra, Yeni Tip Kozmik Nesneden Gelen Düzenli Sinyaller Tespit Etti

Haberler • 30-05-2025

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 12-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: “Antarktika Hikâyeleri”

Duyurular • 24-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Keçilerin Göz Bebekleri Neden Dikdörtgen Şeklindedir?

Soru - Cevap • 15-02-2025

Astronot Suni Williams Uzay Yürüyüşünde Rekor Kırdı

Haberler • 31-01-2025

Meşhur Matematik Problemi: ‘‘Taşınan Kanepe Problemi’’ Çözüldü

Haberler • 30-01-2025

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş