logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Ayın Şifrebilim Sorusu – Haziran 2025

Ayın Şifrebilim Sorusunun Cevabı – Mayıs 2025

Satranç Haziran 2025

Alerjik Rinit ve Bahar Alerjisi Belirtileri, Tedavi Yolları

Ayın Matematik Sorusu - Haziran 2025

Ayın Matematik Sorusunu Doğru Çözenler – Mayıs 2025

Haziran 2025’te Gökyüzü


Astronotlar İçin Patates Kızartması

Dr. Özlem Ak İkinci
21/01/2014

Patates kızartmasının tadının Jüpiter'de nasıl olacağını hiç merak ettiniz mi? Avrupa Uzay Araştırmaları Ajansı’nda görev yapan bilim insanları merak etti.

Astronotlar İçin Patates Kızartması

Patates kızartmasının tadının Jüpiter'de nasıl olacağını hiç merak ettiniz mi? Avrupa Uzay Araştırmaları Ajansı’nda görev yapan bilim insanları merak etti. Araştırmacılar yaptıkları çalışmalar sırasında önce patatesleri ince çubuklar şeklinde kesti, sonra bu patatesleri Dünya’nınkinden 9 kat daha büyük bir kütleçekim alanı oluşturan santrifüjde doğal sızma zeytinyağı kullanarak kızarttı. Kütleçekiminin yüksek olması sıcak yağ ve patatesler arasındaki ısı transferini hızlandırdığı için kızartma süresi kısaldı ve kalın gevrek patatesler hazırlanabildi.  Food Research International dergisinde yayımlanan çalışma sırasında bilim insanları gevrek patates kızartması elde etmek için ideal kütleçekimi koşullarını da keşfetti. Patatesler Dünya’nınkinden 3 kat daha büyük kütleçekimi koşullarında kızartıldığı zaman patates kabukları maksimum kalınlığa ulaşıyor. Kütleçekiminin daha fazla artması ise patateslerin gevrekliğinde bir iyileşme sağlamıyor. Ekip kızartılmış mükemmel uzay yiyecekleri için deneyler yapmaya devam edecek. Araştırmacılar gelecekte yapacakları çalışmalar ile astronotlar için uzay yemekleri geliştirmeyi umut ediyor.

Konu
Akustik

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Chandra, Yeni Tip Kozmik Nesneden Gelen Düzenli Sinyaller Tespit Etti

Haberler • 30-05-2025

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 12-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: “Antarktika Hikâyeleri”

Duyurular • 24-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Keçilerin Göz Bebekleri Neden Dikdörtgen Şeklindedir?

Soru - Cevap • 15-02-2025

Astronot Suni Williams Uzay Yürüyüşünde Rekor Kırdı

Haberler • 31-01-2025

Meşhur Matematik Problemi: ‘‘Taşınan Kanepe Problemi’’ Çözüldü

Haberler • 30-01-2025

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş