Astronotlar İçin Patates Kızartması
Patates kızartmasının tadının Jüpiter'de nasıl olacağını hiç merak ettiniz mi? Avrupa Uzay Araştırmaları Ajansı’nda görev yapan bilim insanları merak etti.
Patates kızartmasının tadının Jüpiter'de nasıl olacağını hiç merak ettiniz mi? Avrupa Uzay Araştırmaları Ajansı’nda görev yapan bilim insanları merak etti. Araştırmacılar yaptıkları çalışmalar sırasında önce patatesleri ince çubuklar şeklinde kesti, sonra bu patatesleri Dünya’nınkinden 9 kat daha büyük bir kütleçekim alanı oluşturan santrifüjde doğal sızma zeytinyağı kullanarak kızarttı. Kütleçekiminin yüksek olması sıcak yağ ve patatesler arasındaki ısı transferini hızlandırdığı için kızartma süresi kısaldı ve kalın gevrek patatesler hazırlanabildi. Food Research International dergisinde yayımlanan çalışma sırasında bilim insanları gevrek patates kızartması elde etmek için ideal kütleçekimi koşullarını da keşfetti. Patatesler Dünya’nınkinden 3 kat daha büyük kütleçekimi koşullarında kızartıldığı zaman patates kabukları maksimum kalınlığa ulaşıyor. Kütleçekiminin daha fazla artması ise patateslerin gevrekliğinde bir iyileşme sağlamıyor. Ekip kızartılmış mükemmel uzay yiyecekleri için deneyler yapmaya devam edecek. Araştırmacılar gelecekte yapacakları çalışmalar ile astronotlar için uzay yemekleri geliştirmeyi umut ediyor.