Atık Gıdadan Biyoparçalanabilir Plastiklere Doğru
İtalyan Teknoloji Enstitüsü araştırmacılarının Macromolecules’te yayımlanan çalışması tarımsal ve plastik atık sorunlarının çözümüne yardımcı olabilir.
Sandalyemizin, sentetik halımızın ve plastik çantalarımızın petrol yerine kakao, pirinç ve sebze atıklarından üretileceği günler çok da uzakta değil. İtalyan Teknoloji Enstitüsü araştırmacılarının Macromolecules’te yayımlanan çalışması tarımsal ve plastik atık sorunlarının çözümüne yardımcı olabilir. 2012 yılında dünya genelinde üretilen plastik miktarı 288 milyon ton. Plastikler doğada varlığını yüzlerce hatta binlerce yıl korurken bu sürede doğaya ve insan sağlığına zararlı zehirli maddeler açığa çıkıyor. Ayrıca petrol ürünü olan plastiklerin yenilenebilme özelliği de bulunmuyor. Araştırmacılar doğayla daha barışık plastikler üretmek için uğraşıyor. İtalyan Teknoloji Enstitüsü araştırmacılarından Athanassia Athanasiou ve arkadaşlarının keşfettiği yöntemde bir organik asit; maydanoz, ıspanak kökü, pirinç kabuğu, kakao kabuğu gibi bitkilerle karıştırıldığında bu bitkilerdeki selüloz ile etkileşiyor ve bu etkileşimin sonucunda ticari plastiklere benzer yapıda film tabakası oluşuyor. Uzmanlar yöntemin daha da geliştirilmesiyle, tarımsal atıklardan üretilen biyoplastiklerin doğada bozunmayan bazı polimerlerin yerini alabileceğini düşünüyor.