Aurorasaurus Projesi ile Kuzey Işıklarını “Avlamak”
Sosyal medya ağları sosyalleşme ve eğlence amaçlı olarak kullanılabildiği gibi halkın bilimsel çalışmalara katılabildiği ortamlara ev sahipliği de yapabiliyor.
Projede internet kullanıcılarının Twitter’da ya da projenin kendi sitesinde paylaştığı kuzey ışığı gözlemlerinden yola çıkılarak kuzey ışıklarının gerçek zamanlı bir gözlem haritası oluşturuluyor. Kullanıcılar verileri akıllı telefon uygulamaları üzerinden de paylaşabiliyor. Konuyla ilgili herhangi bir uzmanlığı olmayıp bilimsel çalışmalara buna benzer biçimlerde katkıda bulunan kişiler “yurttaş bilim insanı” olarak adlandırılıyor.
Yüklü parçacıklar, temelde elektronlar ve protonlar, atmosferin üst kısımlarına girip atmosfer bileşenlerinin iyonlaşmasına ve uyarılmasına neden olduğunda kuzey ışıkları oluşuyor.
Aurorasaurus projesinin ilk büyük denemesi Mart ayında yapıldı. Mart ayında Güneş’ten Dünya’ya büyük miktarda yüklü parçacık akın etti. Bu parçacıklarla atmosferin üst kısmında bulunan azot ve oksijen moleküllerinin çarpışması sonucunda mavi-yeşil kuzey ışıkları oluştu. Işıklar Colorado’ya kadar güneye uzanan bölgelerde görülebildi. Aurorasaurus projesi gönüllüleri 160’dan fazla kuzey ışığı gözlemi paylaştı ve bunların gerçek gözlemler olduğu 250’den fazla “tweet”le doğrulandı. Bu paylaşımlar sayesinde Aurorasaurus, kullanıcılarına 361 bildirim göndererek onları izleyebilecekleri kuzey ışıkları konusunda haberdar etti.
Kaynak: Aurorasaurus