Avrupa’da Tarımın Yayılması
Tarımın günümüzden 8500 yıl önce Anadolu’dan Avrupa’ya yayılmaya başladığı biliniyor. Ancak bugüne kadar bu sürecin nasıl gerçekleştiği tartışma konusuydu.

Bir grup bilim insanına göre tarım Avrupa’ya yayılırken bir insan göçü yaşanmamıştı. Avrupa’da yaşayan avcı-toplayıcı insanlar, zamanla tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başlamış ve yerleşik hayata geçmişlerdi. Başka bir hipoteze göreyse Anadolu’dan Avrupa’ya göç eden insanlar beraberlerinde tarımı da getirmişlerdi. Mainz’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının yaptığı son çalışmalar da bu hipotezi destekliyor.
Dr. Zuzana Hofmanová ve arkadaşlarının Prof. Dr. Joachim Burger önderliğinde Avrupa’daki ilk çiftçilerin DNA’larını analiz ederek elde ettikleri ve Proceedings of the National Academy of Sciences (USA)’da yayımladıkları sonuçlara göre Avrupa’da tarımın yayılma süreci şu şekilde özetlenebilir: Yunanistan’ın kuzeyinden ve Marmara Denizi civarından göç eden çiftçiler, Balkanlar üzerinden Orta Avrupa’ya ve Akdeniz üzerinden İber Yarımadası’na ulaştı. Beraberlerinde evcil hayvanlar ve bitkiler de getiren bu topluluklar ile avcı-toplayıcı yaşam tarzına sahip Avrupalı topluluklar arasında bilgi ve kültür alışverişi oldu. Ancak DNA analizlerine göre bu topluluklar arasında fazla gen alışverişi yaşanmadı.
Bereketli Hilal olarak adlandırılan ve modern Türkiye, Suriye, Irak ve İran’ın çeşitli bölgelerini içine alan coğrafyada günümüzden 10.000 yıl önce tarımsal faaliyetler olduğu biliniyor. Şu an cevaplanmayı bekleyen bir soru, 8500 yıl önce Avrupa’ya göç eden çiftçilerin soyunun bu bölgeden gelip gelmediği.