Ayın Astronomi Fotoğrafı-Ötegezegenin Atmosferinde Su İzi
James Webb Uzay Teleskobu’nun elde ettiği veriler, GJ 486 b isimli kayaç yapıda bir ötegezegenin atmosferinde su buharı bulunabileceğini gösteriyor.
NASA, ESA, CSA, Joseph Olmsted (STScI), Leah Hustak (STScI)
Yukarıda gördüğünüz James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen bir fotoğraf değil, James Webb’in elde ettiği verilere dayanılarak oluşturulan dijital bir çizim. Çizimde, GJ 486 b isimli, Dünya’dan 26 ışık yılı uzakta bulunan kırmızı dev aşamasındaki bir yıldızın etrafında dolanan kayaç yapıda bir ötegezegen görülüyor.
GJ 486 b’nin hacmi Dünya’nınkinden %30 daha fazla ve kütlesi Dünya’nınkinin üç katı kadar. GJ 486 b’nin yüzey sıcaklığı ise 430 ºC. Yıldızına son derece yakın bir yörüngede dolanan GJ 486 b’nin yıldızı etrafındaki bir turunu tamamlama süresi yani bir yılı 1,5 Dünya günü kadar. Ötegezegen, yıldızının etrafındaki yaşama elverişli bölgede yani ötegezegenin yüzeyindeki suyun sıvı hâlde bulunabileceği uygun koşullara sahip bölgede yer alıyor.
Bilim insanları GJ 486 b, yıldızının önünden geçerken yıldızın ışığında ortaya çıkan değişimleri inceledi. Sinyallerin kaynağının büyük olasılıkla su olduğu belirlendi. Bilgisayar modellemeleri kullanılarak yapılan analizlere göre bu sinyaller GJ 486 b’nin atmosferindeki su buharının varlığını gösteriyor olabilir. Suyun kaynağı yıldızın yüzeyindeki soğuk bölgeler de olabilir.
James Webb Uzay Teleskobu tarafından, kızılötesi bölgenin daha kısa dalga boylu kısımlarında yapılacak gözlemler ile suyun kaynağının GJ 486 b’nin atmosferi olup olmadığı anlaşılabilecek. Bu bilgiler doğrulanırsa GJ 486 b, atmosferinde su buharı bulunduğu keşfedilen ilk kayaç yapıdaki ötegezegen olacak.
Kaynaklar:
- https://webbtelescope.org/contents/media/images/2023/120/01GYSPYAQ53XBC03SCB3MD9PTP
- https://webbtelescope.org/contents/media/images/2023/120/01GYT3GF3DQZRKWY7V0P1EZGBX
- https://www.nasa.gov/feature/goddard/2023/webb-finds-water-vapor-but-from-a-rocky-planet-or-its-star