Bakterilerle Farklı Bir Biçimde Mücadele Eden Antibiyotikler
McMaster Üniversitesinden araştırmacılarcomplestatin ve yeni keşfedilmiş corbomycin adlı antibiyotiklerin bakterilerle daha önceleri bilinenlerden farklı bir biçimde savaştıklarını gösterdi.
McMaster Üniversitesinde çalışan bir grup araştırmacının complestatin ve yeni keşfedilmiş corbomycin adlı antibiyotiklerle yaptıkları deneyler, bu antibiyotiklerin bakterilerle daha önceleri bilinenlerden farklı bir biçimde savaştıklarını gösterdi.
Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlarla mücadele etmek için yaygın olarak antibiyotikler kullanılır. Ancak bakteriler zamanla maruz kaldıkları antibiyotiklere karşı direnç geliştirmeye başlar ve bu durum antibiyotiklerin etkisinin azalmasına yol açar.
Antibiyotiklere karşı direnç geliştirmiş bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonları tedavi etmenin bir yolu, bakterilerle farklı biçimlerde savaşan yeni antibiyotikler geliştirmek. Bugün bilinen antibiyotiklerin bazıları bakterilerin hücre duvarına bazıları hücre zarına etki eder. Bazı antibiyotiklerse bakteriyel enzimlerin çalışmasını engeller.
Araştırmacılar, bakteriler tarafından henüz direnç geliştirilmediği bilinen, glikopeptit olarak adlandırılan türdeki görece yeni geliştirilmiş çeşitli antibiyotiklere odaklanmış ve hücre görüntüleme yöntemleriyle bu antibiyotiklerin bakterilere nasıl etki ettiğini incelemişler.
Bakteri hücrelerinin etrafında hücre duvarı bulunur. Bakteri bölünerek çoğalırken hücre duvarının da bölünmesi gerekir. Araştırmacıların elde ettiği sonuçlara göre complesatin ve corbomycin, hücre duvarının bölünmesini ve böylece bakterilerin çoğalmasını engelliyor.
Araştırmacılar, kullandıkları hücre görüntüleme yöntemleriyle gelecekte başka antibiyotiklerin de incelenebileceğini ve belki bugün bilinmeyen başka etki mekanizmalarının da keşfedilebileceğini söylüyor.
Araştırma ile ilgili detaylı bilgiye Dr. Elizabeth J. Culp ve arkadaşlarının Nature’da yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.