logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Balık ve Süt Ürünleri Birlikte Tüketilir mi?

Görünmez Şefler: Çikolatanın Lezzet Sırrı

Dijital Çağın Flanörleri Olmak

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: Yıldızlardan Evren Hikâyesi

Gökyüzünde İki Parlak Kuyruklu Yıldız: Lemmon ve Swan

TÜBİTAK Bilim Söyleşileri 2025 Yılı Başvuruları Başladı!

12. Dönem 4006 Bilim Fuarları Başvuruları Devam Ediyor!


Balık ve Süt Ürünleri Birlikte Tüketilir mi?

Onur Kadaifçiler
26 / 10 / 2025

Balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketilmesi halk arasında tavsiye edilmeyen bir beslenme alışkanlığıdır. Pek çok kişi bu ikilinin birlikte yenmesinin zehirlenmeye ya da cilt döküntülerine yol açabileceğini düşünür. Peki bu inanışın bilimsel bir temeli var mı? Gelin buna birlikte bakalım.

Balık ve Süt Ürünleri Birlikte Tüketilir mi?

happy_lark/iStockphoto.com

Balık ve Süt Ürünlerinin Birlikte Tüketimi Tehlikeli mi?

Geçmişten günümüze birçok toplumda balık ve süt ürünlerinin birlikte yenmesi önerilmemiştir. Bunun nedeni, bu besinlerin zehirlenmelere veya cilt rahatsızlıklarına yol açtığına dair yaygın inanıştır. Ancak bilimsel araştırmalar, bu iki gıdanın birlikte tüketilmesinin sağlığa doğrudan zararlı bir etkisini göstermemiştir. Bu nedenle uzmanlar bu inanışı bir “beslenme miti” olarak tanımlıyor.

Balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketiminde yaşanılabilecek sorunların asıl nedeni bu gıdalara karşı ayrı ayrı görülebilen alerjik reaksiyonlar ya da gıda intoleransları olabilir. Ayrıca gıdaların bayatlamış olması da sorun yaratabilecek diğer bir faktördür. Ancak bu durum, yalnızca balık ve süt ürünlerine özgü değildir; tazeliğini yitiren her gıda sağlığımızı tehdit edebilir.

Alerji ve İntoleranslar

Balık ve süt ürünlerine karşı gelişen alerjiler, bu gıdalara maruz kaldıktan sonra bağışıklık sistemimizin tekrar eden olumsuz tepkileridir. Bu tepkiler, kurdeşen, egzama gibi cilt sorunlarının yanı sıra sindirim problemleri ya da solunum güçlüğü şeklinde ortaya çıkabilir.

Avrupa’yı kapsayan bir çalışmada, çocuklarda inek sütü alerjisinin görülme oranı %0,54 olarak belirlendi. Bu alerjilerin yarısından fazlası 5-10 yaş aralığındaki çocuklarda gözlemlendi. Farklı çalışmalarda, balık alerjisi görülme sıklığının %7’ye kadar ulaştığı saptandı. Ayrıca süt ürünlerine kıyasla balık alerjisinin daha kalıcı olabildiği de görüldü.

Alerjilerin yanı sıra gıda intoleransları da balık ve süt tüketimine bağlı olarak karşılaşılabilecek sorunlar. Özellikle sütteki şekeri sindiremeyen kişilerde görülen laktoz intoleransı, süt tüketimi sonrası şişkinlik ve karın ağrısı gibi sorunlara yol açabiliyor.

balık ve süt ürünleri

Doucefleur/iStockphoto.com

Balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketiminde yaşanabilecek bir diğer olumsuz durum ise Scombroid balık zehirlenmesi.  Bayat balıklarda oluşan histaminler vücudumuzda zehirleyici (toksik) etkiye yol açar. Bu durum bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyerek yüz kızarması, karın ağrısı, ishal, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtilere neden olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki bu zehirlenme türü balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketimiyle alakalı değil, balığın bayat olması ile ilgilidir. Üstelik bu toksinler pişirme, tütsüleme, dondurma ya da konserveleme yöntemleriyle yok edilemez.

Bilimsel bulgular, balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketiminin sağlığımız için riskli herhangi bir duruma sebep olmadığını gösteriyor. Ancak alerjiler, intoleranslar ya da gıdaların bozuk olması, her zaman risk oluşturabilir. Bu risklerin diğer gıdalarda da karşımıza çıkabileceği unutulmamalı, herhangi bir alerjik reaksiyon veya gıda zehirlenmesi durumunda uzmanlara başvurarak gerekli tedavileri almaya özen gösterilmelidir.

Kısacası, balık ve süt ürünlerini taze oldukları ve kişiye özel alerjik bir durum olmadığı sürece birlikte güvenle tüketilebilir.

Sözlük:

Histamin: İnsan ve hayvan vücudunda doğal olarak bulunan; alerjik tepkilerde, damarların genişlemesinde, mide asidi salgısının düzenlenmesinde ve merkezî sinir sisteminde sinir hücreleri arası iletişimde görev yapan bir madde.

Kaynaklar:

  • Brunton, L. L., Hilal-Dandan, R., & Knollmann, B. C. (2018). Goodman & Gilman's: The Pharmacological Basis of Therapeutics (13th ed.). McGraw-Hill Education.
  • Feng, C., Teuber, S., & Gershwin, M. E. (2015). Histamine (Scombroid) Fish Poisoning: a Comprehensive Review. Clinical Reviews in Allergy & Immunology, 50(1), 64–69. https://doi.org/10.1007/s12016-015-8467-x
  • Sicherer, S. H., Sampson, H. A., & New York, NY. (2018). Food allergy: A review and update on epidemiology, pathogenesis, diagnosis, prevention, and management. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 41–58. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2017.11.003

Yazar Hakkında:

Onur Kadaifçiler

ODTÜ Sosyoloji Bölümü Lisans Öğrencisi

Konu
Sağlıklı beslenme

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programının 12. Dönem Çağrıları Yayınlandı!

Duyurular • 26-09-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 08-09-2025

Temmuz 2025’te Gökyüzü

Gökbilim • 08-07-2025

Keneler Neden Tehlikeli?

Soru - Cevap • 16-08-2025

NEXT Sosyal Nedir?

Haberler • 17-08-2025

Chandra, Yeni Tip Kozmik Nesneden Gelen Düzenli Sinyaller Tespit Etti

Haberler • 30-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş