Bennu Asteroidi’nden Örnek Alındı
NASA’ya ait OSIRIS-REx Uzay Aracı, Bennu Asteroidi’nden, Dünya'ya getirmek üzere, örnek aldı.
Kaynak: NASA
Adını Mısır mitolojisindeki bir kuştan alan OSIRIS-REx, Eylül 2016’da Bennu Asteroidi’nden örnek alıp Dünya’ya getirmek üzere uzaya fırlatılmıştı. Aralık 2018’de gök taşının yakınına ulaşan uzay aracı, yaklaşık iki yıldır gök taşını uzaktan gözlemliyor ve örnek almak için uygun bir bölge tespit etmeye çalışıyordu. OSIRIS-REx, 20 Ekim’de gök taşına yaklaştı ve gök taşının yüzeyinden yaklaşık 60 gramlık örnek almayı başardı. Uzay aracının topladığı örnekle birlikte Eylül 2023’te Dünya’ya dönmesi bekleniyor.
Bennu Asteroidi. Kaynak: NASA
Ortalama çapı 490 metre olan Bennu, şu sıralar Dünya’ya yaklaşık 321 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor. Gök taşı, potansiyel tehlikeli nesne olarak değerlendiriliyor. Çünkü 2175-2199 yılları arasında 2.700’de 1 olasılıkla Dünya’ya çarpma ihtimali var.
Asteroit Kuşağı’ndaki bir çarpışma sonucunda oluştuğu düşünülen Bennu, B-türü asteroit olarak sınıflandırılıyor. Bu gök taşlarının en önemli özelliği, oluşumlarından sonra yapılarında belirgin bir jeolojik değişim yaşanmamış olmasıdır. Bu yüzden Bennu’dan getirilecek örneklerin Güneş sisteminin ilk zamanları hakkında bilgi vermesi bekleniyor.
Bennu’nun yüzeyinden görüntüler. Kaynak:NASA
Daha önce Japonya Uzay Ajansına ait Hayabusa2 Uzay Aracı, Ryugu Asteroidi’nden örnekler almış ve Dünya’ya getirmek üzere yola çıkmıştı. Hayabusa2’nin önümüzdeki 6 Aralık’ta Dünya’ya ulaşması bekleniyor. Ryugu’nun kökeninin de Bennu’nunki gibi Asteroit Kuşağı olduğu düşünülüyor. İki gök taşından alınan örneklerin karşılaştırılmasıyla hem Asteroit Kuşağı’nın geçmişi hem de Asteroit Kuşağı’ndaki gök taşlarının çeşitliliği hakkında bilgi edinilmesi planlanıyor.