Beyin Sinyalleri ile Kontrol Edilen İnsansız Hava Araçları
Beyin-bilgisayar arayüzleri, insanların bilgisayar gibi elektronik cihazları motor sinir sistemini kullanmadan yönetebilmesini sağlar.
Beyin, bir komutu veya işlemi gerçekleştirirken beyindeki sinir hücreleri birbirleriyle elektrokimyasal etkileşimlerle haberleşir. Beynin elektriksel etkileşimleri elektroansefalogram (EEG) yöntemi ile takip edilebilir. Bu yöntemde sinirsel etkileşimler, elektrotlar yardımıyla algılanır ve özel programlar kullanılarak elektronik sistemlere aktarılır. Bu sayede elektronik cihazlarla insanlar arasında etkileşim kurulur. Özellikle felçli hastaların bilgisayarları komuta etmesi için çok önemli olduğu düşünülen bu teknoloji farklı alanlarda da karşımıza çıkıyor. Öyle ki, son dönemde insansız hava araçları dahi beyin dalgaları ile kontrol edilebiliyor. Buna göre, insansız hava araçları özel elektrotlardan oluşan bir başlık yardımıyla havalandırılıp istenilen yönde hareket ettirilebiliyor.
Beyin sinyallerinin bu alanda da kullanılabildiğine dikkat çekmek isteyen araştırmacılar, geçtiğimiz günlerde ilk kez beyin sinyalleriyle kontrol edilebilen insansız hava araçları arasında bir yarışma düzenledi. Florida Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yarışmaya 16 pilot katıldı. Pilotlar, daha önceden beyin sinyallerine göre ayarlanan özel başlıklar kullandı. Bu ayarlama işleminde, örneğin, pilotun bir nesneyi ileri itmeyi düşündüğü andaki sinirsel etkileşimleri kaydedildi. Daha sonra bu sinyaller insansız hava aracının kumanda merkezine ileri gitme komutu olarak tanımlandı. Böylece, pilot bu aktiviteyi düşünerek insanız hava aracını ileri hareket ettirmeyi başardı. Pilotlar, yarışma süresince önlerindeki ekranda gördükleri bir objeyi hareket ettirdiklerini düşündüler. Bu esnada beyinlerindeki etkileşimleri algılayan ve işleyen özel programlar verileri insansız hava araçlarına komut olarak gönderdi. Böylece araçlar sadece pilotların düşünce gücüyle hareket ettirilebildi.
Kısa vadede hareket kabiliyeti sınırlı kişilerin de insansız hava araçlarını kullanmasını mümkün hale getiren bu teknoloji, uzun vadede helikopterlerin ve uçakların dahi düşünce gücüyle kullanılabileceği ihtimalini akla getiriyor.
İnsansız hava araçlarını başarıyla kontrol edebilen beyin-bilgisayar arayüzlerinin kullanım alanları her geçen gün hızla artıyor. Elektronik dünya ile aramızda iletişim kuran bu teknoloji sayesinde belki de henüz bilim kurgu filmlerinde dahi yer almamış pek çok gelişmeye yakın zamanda tanık olacağız.
Kaynaklar: