Bir Bilgisayarın Roman Yazdığı Gün
“Günlerden bir gün bilgisayar bir roman yazdı. Artık kendi mutluluğunun peşine düşen bilgisayar, insanlara hizmet etmeyi bıraktı.”
Bu cümleler insanlarla yapay zekânın ortaklaşa yazdığı romandan alıntı. Konpyuta ga shosetsu wo kaku hi (Bir Bilgisayarın Roman Yazdığı Gün) adındaki Japonca roman, Japonya’daki bir edebiyat ödülü yarışmasında ön elemeyi geçmeyi başardı. Kitap, her ne kadar büyük ödülü alamasa da tümüyle yapay zekâ tarafından yazılan romanları okuyacağımız günlerin çok da uzak olmadığını söyleyebiliriz.
Romanda öncelikle karakterler ve ana öykü insanlar tarafından belirleniyor. Daha sonra bilgisayar bu bilgilere göre önceden hazırlanmış ilişkili sözcük ve cümleleri kullanarak romanı yazıyor. Şu haliyle yapay zekâ romanın %20’lik kısmını yazabiliyor. Ancak yazılımın zaman içinde geliştirilmesi ile yapay zekânın bir romanın tamamını kendi başına yazması mümkün olabilir. Aslında bu yöntemin benzeri daha önce kullanılmıştı. Üç Silahşörler ve Monte Kristo Kontu gibi ünlü dünya klasiklerine imza atan Alexandre Dumas, birlikte çalıştığı asistanlarına bazı eserlerde ana öykü ve karakterleri yazdırmış, ayrıntı ve diyalogları ise kendisi ekleyerek kitapları tamamlamıştır.
Yapay zekâ, dil bilgisi ve konu bütünlüğü açısından başarılı eserler ortaya koysa da sıradışı ve ilgi çekici kitaplar yazabilir mi, tartışılır.