Bir Dağın Ulaşabileceği Yüksekliği Neler Etkiler?
Dağlar kıta levhalarının çarpışması nedeniyle yerkabuğunda ortaya çıkan büyük ölçekli hareketler sonucu oluşur. Bu hareketler dağların yükselmesine neden olurken, kütleçekim kuvveti tersine bir etki yapar.
Dünya ve tüm gezegenlerin üzerindeki bir dağın ulaşabileceği yükseklik temel olarak dağı oluşturan kayaçların türüne (dayanıklılığına ve yoğunluğuna) ve gezegenin kütleçekim ivmesine bağlıdır. Dağın kendi ağırlığı nedeniyle kayaçlar deforme olur. Bu, genellikle kayaçların parçalanması ya da çok yüksek basınç nedeniyle ergimesi şeklinde gerçekleşir. Bu nedenle kayaçların dayanıklılığı arttıkça dağın ulaşabileceği yükseklik artar.
Kütleçekim etkisi bir dağın ulaşabileceği yüksekliği belirleyen önemli bir değişkendir. Örneğin kütleçekimi Dünya’dan yaklaşık 3 kat küçük olan Mars’taki en yüksek dağın yüksekliği Everest’inkinden yaklaşık 3 kat fazladır. Gökcisimlerinin kütleleri ile şekilleri arasındaki ilişkinin nedeni de kütleçekim kuvvetidir. Gökcisimlerinin kütlesi arttıkça yüzeyleri de pürüzsüzleşir. Örneğin Journal of Astrophysics and Astronomy dergisinde yayımlanan çalışmasında P. A. G. Scheuer kütleçekimi Dünya’nınkinin 10 milyar katı olan bir nötron yıldızındaki en yüksek çıkıntının yüksekliğinin 1 milimetreden küçük olacağını öngörüyor.