Biyoinformatik Forumu 2016
Birçok bilim dalı gibi yaşam bilimleri de veri akışının yoğun olduğu bir döneme girdi. Öyle ki sadece bilimsel araştırmalarda değil, klinik ve endüstriyel alanlarda pek çok veri elde ediliyor.
Birçok bilim dalı gibi yaşam bilimleri de veri akışının yoğun olduğu bir döneme girdi. Öyle ki sadece bilimsel araştırmalarda değil, klinik ve endüstriyel alanlarda pek çok veri elde ediliyor. Biyoinformatik alanı bütün bu verilerin analiz edilip anlamlandırılmasını kapsıyor. Yüksek maliyetli yatırımlar yapmayı gerektirmeyen bu alan, büyük katma değer üreten bir ülke haline gelebilmek için önemli potansiyel taşıyor. Ancak yeni fırsatlar sunan biyoinformatik alanındaki çalışmalar, ülkemizde halen kuluçka dönemini yaşıyor. Bu nedenle biyoinformatik alanının farkındalığını artıracak pek çok etkinlik düzenleniyor. Bu etkinliklerden biri de Biyoinformatik Forumu. Tıp, eczacılık, moleküler biyoloji ve mühendislik alanlarındaki ilgili akademisyenleri, klinik ve endüstriyel çalışmalarında biyoinformatiğe ihtiyaç duyan hastaneleri ve şirketleri bir araya getiren bu etkinliğin ilki, geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Gebze Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK Marmara Teknokent ve bir araştırma geliştirme şirketi olan PHI Tech Bioinformatics tarafından ortaklaşa düzenlenen Biyoinformatik Forumu 2016’nın teması “Yaşam Bilimlerinde Omik Veri ve Biyoinformatik” oldu. Etkinlik kapsamında düzenlenen panellerde, omik veri (bir canlıdaki belirli tipteki tüm biyolojik moleküllerin ölçülmesiyle elde edilen toplu bilgi) ve biyoinformatik çözümlemenin ilaç, gıda vb. birçok alanda çığır açmasının yanı sıra, elde edilen büyük ölçekli verinin çözümlenmesi ile henüz tedavi edilemeyen hastalıkların teşhis ve tedavisinde önemli gelişmelerde etkin rol oynayabileceği üzerinde duruldu. Biyoinformatik çalışmalarının hem sağlık hem ekonomi alanlarına sağlayabileceği katkıların önemi vurgulandı.
Etkinliğin farklı üniversitelerden akademisyen ve öğrencilerin yanı sıra genetik tanı laboratuvarlarından, araştırma enstitülerinden ve yerli-yabancı biyoinformatik şirketlerinden araştırmacıların katılımıyla her yıl farklı bir tema ile düzenlenmesi planlanıyor. Önümüzdeki yıllarda da isteyen herkesin katılabileceği bu etkinlik ile biyoinformatik alanında bir farkındalığın oluşturulması ve potansiyel iş birlikleri için zemin hazırlanması hedefleniyor.