Boyunuz Kalp Sağlığınızı Etkiliyor Olabilir
Sonuçları The Lancet Diabetes & Endocrinology dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları boy uzunluğundaki artışın sebepleri ve sağlık üzerindeki etkilerini inceledi.
Boy uzunluğunun kalp-damar hastalıkları, diyabet ve kanser gibi bazı önemli hastalıklar üzerinde belirgin bir etkisi olduğu biliniyor. Geçmişte yapılan araştırmalar boy uzunluğundaki her 6 cm’lik artışın kalp hastalıkları riskini %13,5 oranında azalttığını gösteriyor. Sonuçları The Lancet Diabetes & Endocrinology dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları boy uzunluğundaki artışın sebepleri ve sağlık üzerindeki etkilerini inceledi.
Boy uzunluğu büyük oranda (%60-80) genetik olarak belirlenen özelliklerimizden. Ancak nesilden nesile ortalama boy uzunluğu artıyor. Örneğin araştırmalar Hollanda’da erkeklerin 150 yıl öncesine göre günümüzde yaklaşık 20 cm daha uzun olduğunu gösteriyor. Hollanda aynı zamanda dünyada süt ürünlerinin kişi başına en çok tüketildiği ülke. Bu durumu dikkate alan Almanya ve ABD’deki farklı araştırma merkezlerinden ve üniversitelerden bilim insanları hayvansal proteinler açısından zengin besinlerin tüketimiyle boy uzunluğu arasında bir bağlantı olup olmadığını inceledi.
Molekül yapısı insüline hayli benzeyen IGF-1 ve 2, hamilelik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde gelişim üzerinde önemli etkileri olan hormonlar. Araştırmacılar hayvansal proteinler açısından zengin besinlerin, örneğin süt ürünlerinin IGF-1 ve 2 mekanizmalarının etkinliğini artırdığını belirledi. Vücutta insülin ve lipid mekanizmaları üzerinde olumlu etkileri olan bu değişim, kalp-damar hastalıkları ve diyabet riskini azaltıyor. Ancak hücre gelişimini olumlu şekilde etkilediği için, kolon ve cilt kanseri gibi bazı kanser türlerinin ortaya çıkma olasılığının artmasına neden olabileceği düşünülüyor.
Araştırma özellikle gelişimin farklı aşamalarında, örneğin hamilelik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenmenin öneminin dikkate alınması gerektiğini gösteriyor.