Buz Renksizken Kar Neden Beyazdır?
Kar, suyun donmuş halidir. Donmuş su yani buz renksizken kar beyaz görünür. Bu durumun nedeni buz kristalleri ile kar tanelerinin ışıkla farklı şekillerde etkileşmeleridir.
Güneş ışığı elektromanyetik spektrumdaki bütün dalga boylarındaki ışık ışınlarını içerir. Ancak gözümüz sadece görünür dalga boyundaki ışık ışınlarını algılayabilir. Işık bir cisimle etkileştiğinde cisim tarafından soğurulabilir, yansıtılabilir ya da geçirilebilir. Cisim, ışığı herhangi bir değişime uğramadan geçiriyorsa şeffaftır. Işığın bir kısmını soğuruyor, belli bir dalga boyundaki ışığı yansıtıyorsa, yansıttığı ışığın renginde görünür. Eğer cisim görünür dalga boyundaki ışık ışınlarının tamamını yansıtıyorsa beyazdır.
Buz, ışığı geçirdiği için şeffaf görünür. Kar taneciklerinin neden beyaz göründüğü sorusuna cevap bulabilmek için ise, gelin, önce kar kristallerinin nasıl oluştuğuna bakalım.
Sıcaklık donma noktasının altına düştüğünde bulutların içindeki su buharı küçük toz parçacıkları üzerinde yoğunlaşarak katı hale geçer. Bu süreç devam ettikçe kar kristalleri altıgen prizma şeklini alır ve altıgenin köşelerinde dallanmalar oluşturarak büyümeye devam eder. Yani kar kristalleri donmuş yağmur damlaları değildir.
Kar beyaz görünmesine rağmen, karı oluşturan kar kristalleri şeffaftır. Kar kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşan kar taneleri ışık ile etkileştiğinde, kar kristallerinin kendilerine özgü altıgen şekilleri nedeniyle, bir kristalin yüzeyinden diğerine yansıyarak yön değiştirir. Kar tanelerine çarpan bütün dalga boylarındaki ışınlar eşit derecede yansıdığı için de kar beyaz görünür.