Çarpışan Gök Adalardan Kalp Şekli
Hubble Uzay Teleskobu’ndan alınan bu görüntüde, birleşme aşamasında olan NGC 4038 ve NGC 4039 gök adaları görülüyor.
Çubuklu sarmal yapıdaki NGC 4038 ve sarmal yapıdaki NGC 4039 gök adaları birkaç yüz milyon önce kütleçekimsel olarak etkileşmeye başladı. Birleşen gök adalar, etraflarında dışa doğru uzanan yay şeklindeki yapılar nedeniyle “Anten Gök Adalar” olarak da isimlendiriliyor.
NASA, ESA, Ivo Saviane (European Southern Observatory), Robert Gendler
Anten Gök Adalar’ın birleşme sürecinde oluşturduğu şekil kalbe benziyor.
Gök adalar birleşirken barındırdıkları yıldızlar çarpışmaz. Ancak yıldızlararası ortamdaki gaz ve toz parçacıklarının çarpışması sonucu içinde yeni yıldızların oluştuğu bölgeler ortaya çıkar. Anten Gök Adalar birleşme sürecini tamamlayıp tek bir gök ada hâline geldiğinde bu gök adanın milyarlarca yeni yıldıza ev sahipliği yapması öngörülüyor.
Görünür bölge dalga boyunda kaydedilen bu görüntüdeki mavi kısımlar yeni oluşan yıldızlardan kaynaklanıyor. Pembe tonlardaki bölgeler ise içinde yeni yıldızların oluştuğu toz ve gaz bulutlarını gösteriyor.
Dünya’ya en yakın birleşen gök adalardan biri olan Anten Gök Adalar, 45-60 milyon ışık yılı uzağımızda bulunuyor. Anten Gök Adalar’ın gözlemlenmesiyle elde edilen veriler, gök adaların zamanla geçirdiği değişimler ve birleşme süreçleri hakkında bilim insalarına önemli bilgiler sağlıyor. Bu arada gök adamız ile komşu sarmal gök ada Andromeda’nın milyarca yıl sonra birleşeceğini öngören araştırmalar bulunduğunu da hatırlatalım.
Kaynaklar:
Yorumlar
glnfg Çar, 03/06/2024 - 08:25
Çok iyi olmuş