CERN’de Protonlar Tekrar Buluşuyor
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) dünyanın en güçlü parçacık hızlandırıcısı Büyük Hadron Çarpıştırıcı (LHC) iki yıllık aradan sonra 5 Nisan’da tekrar çalışmaya başladı.
LHC’nin yeniden başlatılması teknik problemler nedeniyle iki hafta ertelenmişti.
Parçacık hızlandırıcılar günümüzde evreni anlama konusunda bilim insanlarına önemli bilgiler sağlıyor. Bu nedenle dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık hızlandırıcısı olan LHC, parçacık fiziği araştırmalarının temel bileşenlerinden biri. Yeni keşifler yapabilmek için ise parçacık hızlandırıcıların gücünün yani çarpışan parçacıkların enerjilerinin artırılması gerekiyor.
İki yıl süren geliştirmeler sayesinde LHC’de 13 TeV (13x1012 elektron volt) enerjiye sahip proton demetleri çarpışabilecek. Bu, çarpışan parçacıkların geçmiştekinin yaklaşık iki katı enerjiye sahip olacağı anlamına geliyor.
Çalışmadığı dönemde LHC’nin sadece gücü artırılmadı, aynı zamanda çarpıştırıcıya parçacıkların hızlandırılmasını sağlayan süperiletken mıknatısları koruyan sistemler eklendi.
21 Mart’ta yapılan testlerde LHC’nin 1232 süperiletken mıknatıslarından biri ile diotu arasındaki bağlantıda ortaya çıkan bir sorun nedeniyle hızlandırıcının yeniden başlatılması ertelenmişti. Diotlar LHC’nin mıknatıslarının süperiletkenliklerini kaybetmelerini engelleyen parçalar.