Denizler Altına Seyahat
Jules Verne’in 1870 yılında yayımlanan Denizler Altında 20.000 Fersah kitabından yıllar sonra derin deniz araştırmalarının nasıl bir noktaya vardığını merak ediyor musunuz?
Jules Verne’in 1870 yılında yayımlanan Denizler Altında 20.000 Fersah kitabından yıllar sonra derin deniz araştırmalarının nasıl bir noktaya vardığını merak ediyor musunuz? Öyleyse Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Yüksel ve lisansüstü öğrencisi Batuhan Çağı’nın 30 gün sürecek araştırma gezisi ilginizi çekebilir.
22 Mart’ta başlayan ve 22 Nisan’a kadar sürecek araştırma gezisi çerçevesinde Pasifik Okyanusu’nun derinliklerine inecek araştırmacılarımız su yüzeyinin yaklaşık 2500 metre altında çalışmalar yürütecek. Araştırmada kullanılan ABD’ye ait ALVİS derin deniz araştırma gemisi, 1964’ten bu yana, Titanik batığının da aralarında bulunduğu çok sayıda çalışmada yer aldı.
Işık, suda havada olduğundan daha fazla kırıldığı için ancak deniz seviyesinden 200 metre aşağıya ulaşabiliyor. Bu derinliğin altında yaşayan canlılar ise ışık olmadan hayatlarını sürdürmek zorunda. Pasifik Okyanusu’nda yaklaşık 2500 metreye, diğer bir deyişle ışığın ulaşmadığı bölgelere inerek derin deniz volkanlarının özgün jeokimyasını ve ekolojisini araştırmayı planlayan Doç. Dr. Mustafa Yüksel ve Batuhan Çağı, araştırma gezisi süresince gözlemlerini ve bulgularını sosyal medya üzerinden duyuracaklar.
Çalışma alanlarını ve merak ettikleri konuları geniş kitlelere ulaştırmak isteyen ikili, ekosistemler ve iklim değişikliğinin muhtemel sonuçlarına dair farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Bunun için hem bir internet sayfası hem de blog hazırladılar. Bu sayfalar üzerinden merak ettiğiniz soruları araştırmacılarımıza yönlendirebilirsiniz. Bunun için Bilim Genç ile de iletişime geçebilirsiniz. Araştırma bulgularına erişilmeye başlanacak önümüzdeki günlerde Bilim Genç dergisi olarak yapacağımız röportajda sizlerden gelen sorulara da yer vermeye çalışacağız.