Dikey Yüzer Tarlalarla Besin Kıtlığına Son
İspanyol mimarlar tarım yapacak alanı kalmayan Singapur’a dikey yüzer tarla sistemini önerdi.

İspanyol mimarlar tarım yapacak alanı kalmayan Singapur’a dikey yüzer tarla sistemini önerdi. Singapur, 1 metrekare alana 7669 kişinin düştüğü, dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi. Bu da kendi gıdalarını yetiştirmeye yetecek kadar tarım alanına sahip olmadıkları anlamına geliyor. Gıdalarının %90’ını başka yerlerden, hatta bazen Arjantin ve Uruguay gibi uzak ülkelerden ithal eden Singapurlular ilerleyen yıllarda kendi gıdalarını yetiştirebilecek hale gelecek. FastCompany firmasından Adele Peters, Barselona’daki JAPA isimli tasarım şirketindeki mimarların Singapurlular için yıl boyunca ürün yetiştirilebilecekleri “kule sistemler” tasarladığını belirtiyor. Singapur’daki limanlara kurulması planlanan dikey tarlalar, el yazısındaki “l” harfine benziyor. Bu tarz tasarımlar hâlihazırda 1930’lardan beri Singapur’da yüzer balık çiftliklerinde de kullanılıyor.
Dikey tarlaların bu garip şekli, alandan tasarruf ederek en fazla güneş ışığını yakalayabilecek şekilde tasarlanmış. Kulelerin içinde bulunan çok sayıdaki algılayıcı ile bitkiler izleniyor ve durumlarıyla ilgili veriler elde ediliyor. Bu verilerle kişilerin ne kadar gıda satın aldığı takip ediliyor ve gıda üretimi buna uygun bir şekilde ayarlanıyor.
JAPA’nın müdürü Javier Ponce bu sistemin diğer bir amacının da gıda atığı üretmemek olduğunu söylüyor. Mimarlar şimdilik düşünce aşamasında olan kule sistemleri test etmek için bir set küçük ölçekli prototip yapılmasını öneriyor. Şu an ne kadar enerjiye ihtiyaç duyulacağı ve bu kapasitede ne kadar gıda üretebileceği üzerine çalışmalar sürüyor. Öte yandan yoğun nüfusa sahip diğer bir ülke olan Çin için de benzer fikirlerin üretilmesi planlanıyor. Ponce bu tür girişimlerin şu an sınırlı tarım alanlarına sahip bölgelerin yanı sıra gelecekte bu sorunla karşılaşma ihtimali olan ülkelerde de uygulanabileceğini söylüyor.