Dr. Sedat Nizamoğlu'yla Işıkla Çalışan İmplantlar Üzerine Söyleşi
Elektrik ve elektronik mühendisliğinde biyomalzeme tabanlı fotonik aygıtlar konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmalarıyla 2018 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görülen Dr. Sedat Nizamoğlu ile Bilim Genç ekibi olarak bir söyleşi gerçekleştirdik.
Elektrik ve elektronik mühendisliğinde biyomalzeme tabanlı fotonik aygıtlar konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmalarıyla 2018 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görülen Dr. Sedat Nizamoğlu ile Bilim Genç ekibi olarak bir söyleşi gerçekleştirdik.
1982’de Bursa’da doğan Dr. Sedat Nizamoğlu, 2005 yılında Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2007 yılında Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nden yüksek lisans derecesini aldı. Doktorasını Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde tamamlayan Dr. Sedat Nizamoğlu, 2013 yılında Özyeğin Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. 2015’ten beri Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde çalışmalarına devam ediyor.
TÜBİTAK Bilim Genç: Merhaba. Bu yıl biyomalzeme tabanlı fotonik aygıtlar konusunda gerçekleştirdiğiniz uluslararası düzeydeki üstün nitelikli çalışmalar nedeniyle TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görüldünüz. Okurlarımıza çalışma alanlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Dr. Sedat Nizamoğlu: Çalışma alanlarımız arasında optoelektronik, nanomalzemeler, hücreler ile arayüzler meydana getirilmesi ve ışık-hücre etkileşimleri yer alıyor. Laboratuvarımızda da nanometrik ve biyolojik malzemeleri kullanarak enerji verimliliği, enerji üretimi, elektronik aygıtlardan doğan çevre kirliliğinin azaltılması, vücut içerisine entegre edilebilen ve ışık ile çalışan implant konularında çalışmalar yapıyoruz.
TÜBİTAK Bilim Genç: Çalışmalarınızın odağında yer alan konulardan biri göz hastalıklarının tedavisi. Bu konuda bir de proje hazırladınız. Projenizden bahseder misiniz?
Dr. Sedat Nizamoğlu: Retina, içinde ışığa ve renge duyarlı hücrelerin bulunduğu, görmeyi sağlayan göz tabakasıdır. Ancak retinadaki ışığa duyarlı hücreler yaşlanma, genetik vb. nedenlerden dolayı zamanla işlevlerini yerine getirememeye başlar. Bu da bugün dünya genelinde birçok insanı etkileyen gece körlüğü, Stargart hastalığı ve sarı nokta gibi göz hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Sağlık alanında yaptığımız “Yeni Nano-Mühendislik Ürünü Optoelektronik Biyo-Arayüzler” adlı projemiz ile bu göz hastalıklarına çözüm bulmayı hedefliyoruz.
Bu projede sinir hücreleri ve nanomalzemeler arasındaki etkileşimler ile ilgili araştırmalardan sonra vücut ile uyumlu çalışabilecek yeni nanomalzemeler sentezlemeyi planlıyoruz. Ardından, yeni nanomalzemeler ile nanoteknoloji ürünü aygıtlar geliştirmeyi, bu aygıtları da retina bölgesine yerleştirerek yukarıda bahsettiğimiz göz hastalıklarına çözüm bulmayı amaçlıyoruz.
TÜBİTAK Bilim Genç: Araştırma grubunuzda hangi alanlardan araştırmacılar yer alıyor?
Dr. Sedat Nizamoğlu: Grubumuzda elektrik ve elektronik mühendisliği, fizik, kimya, moleküler biyoloji ve genetik, malzeme mühendisliği, nörobilim gibi farklı alanlardan araştırmacılar yer alıyor.
TÜBİTAK Bilim Genç: Nanoteknoloji alanında çalışacak kişilerin iş imkânları neler olabilir?
Dr. Sedat Nizamoğlu: Bu alanda uzmanlaşan kişiler üniversitelerin yanı sıra kamu kuruluşlarında araştırmacı olarak çalışabilirler, ayrıca özel sektörde çalışma hayatlarına devam edebilirler, kendi şirketlerini de kurabilirler.