Dünyanın En Büyük Aktif Yanardağı Mauna Loa 38 Yıl Aradan Sonra Harekete Geçti
Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Mauna Loa’da, 38 yıl aradan sonra 27 Kasım’da yerel saatle 23.30’da volkanik püskürme başladı.
Hawaii’de bulunan Mauna Loa Yanardağı’nın yeniden harekete geçmeye başlayacağının ilk işaretleri Ekim 2022’de ortaya çıktı. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, Mauna Loa’nın kalderasının altında, magmanın hareketinden kaynaklandığı düşünülen küçük depremlerin sayısında 10 kat artış olduğunu açıkladı.
CStorz/Getty Images
Kalderalar, yanardağların püskürtme ağızlarının çökmesiyle oluşan, taban kısmı düz, çukur şeklinde yapılardır.
İlk lav akışı, 27 Kasım’da yerel saatle 23.30’da Mauna Loa'nın kalderasının içinde başladı. 28 Kasım saat 06.30’da ise yanardağın kuzeydoğu sırtındaki çatlaklarda lav akışının başladığı görüldü. Püskürmeler sırasında lavların yüksekliği 30-60 metreye kadar ulaştı. Bilim insanları Mauna Loa’daki etkinliğin volkanik bir patlama değil, volkanik bir püskürme olduğunu söylüyor.
Mauna Loa Yanardağı’nın kuzeydoğu sırtında yer alan 3 numaralı çatlakta aktif lav akışı devam ediyor.
Mauna Loa, 1843 yılındaki kayıtlara geçen ilk patlamasından bugüne 33 kez daha patladı. Mauna Loa en son 1984 yılında patlamış ve lavları Hawaii Adası’nda yer alan Hilo kasabasının 7,5 kilometre yakınlarına kadar ulaşmıştı.
Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Mauna Loa’nın deniz seviyesinden yukarıdaki kısmı yaklaşık 4.000 metreyken, deniz seviyesinin altındaki bölümü ise yaklaşık 5.000 metre derine ulaşıyor.
Mauna Loa Yanardağı'ndaki volkanik aktiviteyi ABD Jeolojik Araştırmalar (USGS) kurumunun YouTube kanalından canlı olarak takip edebilirsiniz.
Kaynaklar: