Dünyanın En Büyük Balığı Hangisidir?
Dünyanın en büyük balığı balina köpekbalığıdır (Rhincodon typus). Her ne kadar adında balina kelimesi geçse de bu balık bir memeli türü değildir; sadece büyüklüğünden dolayı balina köpekbalığı olarak adlandırılır.
Balina köpekbalıklarının boyları kayıtlara 17-18 metre olarak geçse de, bu ölçüm bilimsel olmayıp gözleme dayalı olduğundan konunun uzmanları tarafından şüpheyle karşılanıyor. Bilim insanlarının pek çoğu balina köpekbalıklarının boylarının 12 metre civarında olduğunu ve daha fazla büyüyebilenlere ender rastlandığını belirtiyor. 1949 yılında Pakistan’da yapılan bilimsel ölçümle en büyük balinanın 12,65 metre boya sahip olduğu belirlenmiş ve ağırlığının da 15-21 ton arasında olduğu tahmin edilmiş.
Balina köpekbalıklarını ilginç yapan bir özellik de çok büyük boylarına karşın sadece planktonlarla beslenmeleridir. İnsanlara zarar vermeyen balina köpekbalıkları genellikle Hint, Atlantik ve Pasifik okyanuslarının sıcak bölgelerinde, 0-70 metre arasındaki derinliklerde yaşar. Ancak 700 metre derinliğe inebildikleri de biliniyor.
Güneşlenen köpekbalığı ise dünyanın en büyük ikinci balığı olarak nitelendiriliyor. Gözlenerek yapılan ölçümle 14-15 metre olarak tahmin edilen en büyük güneşlenen köpekbalığının boyu, 1851 yılında Kanada’nın Fundy Körfezi’nde yapılan bilimsel ölçümle 12,3 metre olarak belirlenmiştir. Ancak genel olarak boyları 9 metre civarındadır. İnsanlara zarar vermeyen bu köpekbalıkları da plankton ve küçük omurgasızlarla beslenir.