Dünya’nın İç Çekirdeğinin Farklı Katmanlardan Oluştuğu Anlaşıldı
Bilimsel çalışmalar, Dünya’nın iç çekirdeğinin farklı katmanlardan oluştuğunu gösteriyor.
lyash01/iStock
Yerkürenin dört katmandan oluştuğu söylenir: kabuk, manto, sıvı dış çekirdek ve katı iç çekirdek. Yaklaşık 20 yıl önce öne sürülmüş bir hipotez ise iç çekirdeğin de farklı katmanlardan oluştuğunu iddia ediyordu.
Avustralya Ulusal Üniversitesinden Thanh Son-Pham ve Hrvoje Tkalčić, Nature Communications’ta yayımladıkları bir makalede, iç çekirdeğin iki ayrı katmandan oluştuğunu doğrulayan sonuçlara ulaştıklarını açıkladılar.
Depremlerin ortaya çıkardığı sismik dalgalar yerkürenin içinde yol alır. Bu dalgaların yayılma hızı bir katmandan diğerine geçerken değişir. Son-Pham ve Tkalčić’in çalışması da yerkürenin içinde yol alan sismik dalgaların incelenmesine dayanıyor.
Araştırmacılar bir deprem bölgesinden yayılmaya başlayıp Dünya’nın merkezinden geçen ve yerkürenin karşı ucundan yansıdıktan sonra tekrar başlangıç noktasına dönen sismik dalgaları incelemişler.
Sismik dalgaların genliği yerküre içinde yol aldıkça azalır. Geçmişte yapılan benzer çalışmalar sırasında ancak tek bir yansıma tespit edilebilmişti. Son-Pham ve Tkalčić ise kendi geliştirdikleri bir yöntemle yerküreye dağılmış sismograflar tarafından toplanan sinyalleri yükseltgeyerek, beş kez yansımış dalgaları bile gözlemlemeyi başarmış.
Elde edilen sonuçlar sismik dalgaların iç çekirdeğin iç kısımlarına ulaştığında, geliş açılarına bağlı olarak, hızlandığını ya da yavaşladığını gösteriyor. Bu durum iç çekirdeğin iç ve dış kısımlarının yapılarının farklı olduğu, başka bir deyişle iç çekirdeğin farklı katmanlarının olduğu anlamına geliyor.