Türkiye’nin Sulak Alanları: Yumurtalık Lagünü Millî Parkı
Manto Katmanında Yeni Bir Mineral Keşfedildi
Bilim insanları sadece Dünya’nın manto katmanının alt kısımlarında oluşan yeni bir mineral keşfetti. Minerale “davemaoite” adı verildi.
• 02/11/2021
Türk Madenciliğinin Millî Kütüphanesi: Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası
Madenciliğin ileri seviyede olduğu ülkelerde karot bilgi bankaları bulunur. Karot kütüphanesi olarak da adlandırılan bu bilgi bankalarında, maden arama amaçlı sondajlardan elde edilen ve yer altı jeolojisi hakkında önemli bilgiler içeren karotlar saklanır. Böylece jeolojik veriler koruma altına alınır.
Biz de Bilim Genç olarak, elde edilen verilen arşivlenmesi ve korunması amacıyla kurulan Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankasını (TÜVEK) daha yakından tanımak için Karot Bilgi Bankası Koordinatörü Buğra Ulucan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Yerkürenin Elmaslarda Gizli Tarihi
Lifli elmasların içindeki sıvılar yerkürenin derinliklerinin yapısı hakkında bilgi veriyor.
Güneş’i Pusula Gibi Kullanarak Doğada Yön Bulalım
Güzel bir doğa yürüyüşü sırasında hiçbir teknolojik alete ihtiyaç duymadan yön bulabilir misiniz? Deneyler köşesinin bu projesinde teknolojiye ihtiyaç duymadan doğada nasıl yön bulabileceğimizi keşfediyoruz.
Yıldırımlar Atmosferi Temizliyor
Bilimsel çalışmalar yıldırım sırasında ortaya çıkan çeşitli radikallerin, sera gazlarının parçalanmasına sebep olarak atmosferi temizlediğini gösteriyor.
Balina seslerini analiz ederek deniz tabanlarındaki katmanlar hakkında bilgi edinmeye imkân veren bir yöntem geliştirildi.
Türkiye’nin Sulak Alanları: Sultan Sazlığı
• 13/11/2020
Dr. Öğr. Üyesi Samet Güler ile Geleceğin Robot Sürüleri
Günlük yaşamımıza pek çok kolaylık ve yenilik getiren robotlar endüstriden ulaşıma, sağlıktan eğitime birçok alanda kullanılıyor. Daha önce Bilim genç’te yayınlanan Doğadan İlham Alan Robotlar yazımızda da yer verdiğimiz gibi, son zamanlarda doğadaki canlıların farklı yeteneklerinden ilham alan robotlar üretiliyor. Çok sayıda robotun bir araya gelmesiyle oluşan ve birlikte uyumlu bir şekilde hareket edebilen sürü robotlar da bu teknolojilerden biri.
Biz de robotik, mekatronik sistemler ve kontrol teorisi konularında çalışmalar yürüten, Abdullah Gül Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Samet Güler ile sürü robotlar konusunda bir söyleşi gerçekleştireceğiz.
Dünya’nın Çekirdeğinden Sızan Demir Atomları
Bir grup araştırmacının yaptığı çalışmalar, Dünya’nın sıvı dış çekirdeğinden mantoya demir atomları sızdığını ve bu atomların volkanik etkinlikler sırasında yeryüzüne ulaştığını gösteriyor.
En Çok Okunan Makaleler