Dünya’nın Yeni Uydusu: Mini Ay
“Mini ay” olarak görülen, yaklaşık 10 metre çapındaki bir asteroidin 29 Eylül'de Dünya'nın yörüngesine girmesi ve iki aya yakın bir süre boyunca Dünya’ya eşlik etmesi bekleniyor.
dottedhippo/iStockphoto.com
Dünya’ya yaklaşan bir asteroit görüntüsü
Güneş etrafında, çoğunluğu Mars ve Jüpiter arasında belirli yörüngelerde dolanan ve farklı boyutları ile biçimleri olan kaya ve metal parçalarına asteroit denir.
Adastra/gettyimages.com
Farklı boyutlardaki asteroitler
Yakın zamanda keşfedilen, yaklaşık 10 metre çaplı bu asteroit 2024 PT5 olarak adlandırılıyor. “Dünya'nın geçici mini ayı” olarak nitelenen asteroidin 29 Eylül 2024 tarihinde Dünya yörüngesine girerek gezegenimizin etrafında yaklaşık iki ay boyunca dolanması bekleniyor. 2024 PT5’in 25 Kasım'da Dünya'nın çekiminden kurtulup 9 Ocak 2025'te gezegenimize tekrar yaklaşacağı ve bu sefer yaklaşık 1,8 milyon kilometre uzaktan geçeceği tahmin ediliyor.
2024 PT5, daha önce 1960’ta, 1982’de ve 2003’te Dünya'nın yakınından geçmişti. Asteroit, üç geçişinde de Dünya’ya yaklaşık 8,2 milyon kilometre mesafeye kadar yaklaşmıştı. Normal şartlarda asteroitler Dünya'nın yerçekimi etkisi ile atmosfere girerek yanar ya da yerçekiminden etkilense de atmosfere girmeden yollarına devam eder. Bu nedenle, yaklaşık 10 metre çapındaki bu asteroidin 29 Eylül'de Dünya'nın yörüngesine girmesi ve iki aya yakın bir süre boyunca Dünya'nın yörüngesinde dolanacak olması bilim insanlarında büyük bir merak uyandırdı.
2024 PT5’in 2055 yılında bir kez daha Dünya’ya yaklaşacağı fakat bu sefer geçişinin 5,2 milyon kilometre mesafeden gerçekleşeceği öngörülüyor.
Kaynaklar: