Dünya’ya En Yakın Kara Delik Keşfedildi
Tek Boynuz Takımyıldızı’nda, Dünya’ya 1500 ışık yılı mesafede bir kara delik keşfedildi.
Kara deliğin kütle çekimi, yıldızın yumurta benzeri bir şekil almasına sebep oluyor. Görsel: Lauren Fanfer
Dünya’ya 1500 ışık yılı uzaklıkta bir kara delik keşfedildi. İçinde yer aldığı Tek Boynuz Takımyıldızı’nın adı verilen kara delik, bugüne kadar keşfedilen kara delikler arasında hem Dünya’ya en yakın olanı hem de küçük kütleli olanlardan biri.
Kara delikler ışığın bile çekiminden kurtulamadığı gök cisimleridir. Teleskoplarla doğrudan görülemezler. Ancak güçlü çekimlerinin etrafındaki nesnelerin hareketlerinde sebep olduğu değişiklikler sayesinde dolaylı olarak gözlemlenebilirler. Tek Boynuz’un keşfedilmesi de kendisine uzaydaki yolculuğunda eşlik eden bir yıldız sayesinde olmuş.
Araştırmacılar, Tek Boynuz Takımyıldızı’ndaki kırmızı dev türü bir yıldızı gözlemlediklerinde hem yıldızın görünümünde hem yıldızdan Dünya’ya ulaşan ışığın yoğunluğunda değişimler gözlemlemişler. Bu durum yıldızın etrafında dolanan başka bir gök cisminin varlığına bağlanmış. Araştırmacılar yıldızın uzayda takip ettiği yörünge ile ilgili verileri kullanarak görülemeyen cismin kütlesini Güneş’inkinin yaklaşık üç katı olarak hesaplamışlar. Teleskoplarla doğrudan görülemeyen cismin bir kara delik olduğu düşünülüyor.
Konu ile ilgili detaylı bilgiye Dr. Tharindu Jayasinghe ve arkadaşlarının Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayımladığı makaleden ulaşabilirsiniz.