Enflamasyonu Azaltan Besinler
Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, Bilim Genç sesli yayınının yeni bölümünde enflamasyonu önlemeye yardımcı olan besinler hakkında bilgi veriyor.
Enflamasyon; vücudunun zararlı patojenlere, kimyasal maddelere veya yaralanmalara karşı verdiği bağışıklık tepkisidir. Akut yani kısa süreli enflamasyon vücudumuzda aniden ortaya çıkan bir hasar nedeniyle, örneğin parmağımızı kestiğimizde, bağışıklık sistemimiz bağışıklık hücreleri ile yaralanmayı iyileştirmek için harekete geçtiğinde ortaya çıkar. İyileşme sürecinde yaranın etrafındaki alan kırmızıya dönebilir, ağrı veya şişlik oluşabilir. Ancak iyileşme sürecinin sonunda enflamasyon azalır ve hasarlı dokular normale döner. Kronik yani uzun süreli enflamasyon ise genellikle vücudumuzda bağışıklık tepkisinin ortaya çıkmasına yol açacak herhangi bir etken olmamasına rağmen meydana gelir. Kronik enflamasyon DNA’nın hasar görmesine; diyabet, kalp-damar hastalıkları veya kanser gibi sorunlara yol açabilir.
Nedenleri tam olarak anlaşılamasa da bazı yaşam tarzı şekilleri enflamasyonu teşvik edebiliyor. Bunun yanı sıra bazı besinlerin enflamasyon önleyici özelliği bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, Bilim Genç sesli yayınının yeni bölümünde enflamasyonu önlemeye yardımcı olan besinler hakkında bilgi veriyor.
Bilim Genç sesli yayınlarını SoundCloud, YouTube, Spotify, Google ve Apple podcast kanallarımız üzerinden dinleyebilir ve güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için kanallarımızı takip edebilirsiniz.