Fethiye Kelebekler Vadisi
Türkiye'nin saklı cennetlerinden biri olan Kelebekler Vadisi, maviyle yeşilin bütünleştiği bir doğa harikası. Yaklaşık 350 metreye ulaşan sarp yamaçlarla çevrili bu vadi, barındırdığı 80'den fazla kelebek türüyle önemli bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor.
Guven Ozdemir/iStock.com
Muğla, Fethiye’deki Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği ile ünlü, eşsiz doğal güzelliklerinden sadece biri. Yeşilliklerle dolu bu vadiyi hayli sarp kayalıklar çevreliyor. Fethiye’de bulunan Kelebekler Vadisi, Belceğiz Körfezi’ni çevreleyen kireçtaşı platosunun yaklaşık 300-400 m derinliğinde ve yemyeşil bir bitki örtüsüne sahip. Yeşilliklerin sarp kayalıklarla oluşturduğu bu doğal zıtlık, vadi manzarasını görsel bir şölene dönüştürüyor.
serts/ iStock.com
Kelebekler Vadisi
Vadinin bir diğer özelliği ise barındırdığı endemik kelebek türleri. Vadiye adını veren onlarca kelebek türü, burayı biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir zenginlik haline getiriyor. Özellikle kaplan kelebeği, vadinin en bilinen ve göz alıcı türlerinden.
phbcz/iStock.com
Kaplan kelebeği
Vadide yoğun olarak temmuz ortalarında görülen bu tür, boz-siyah üzerine beyaz çizgili ön kanatları ve nar çiçeği kırmızısı üzerine siyah noktalı arka kanatları ile dikkat çekiyor. Kelebekler Vadisi, kaplan kelebeği ile birlikte 80'den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapıyor. Bu kelebeklerin birçoğu endemik yani sadece bu vadide yaşıyor.
Tomal Das/iStock.com
Kaplan kelebeği yeşil bir yaprak üzerinde duruyor.
Vadideki tesislerde ekolojik yaşam da dikkati çekiyor. Ayrıca vadideki şelale hem vadinin su ihtiyacını karşılıyor hem de etkileyici bir manzara sunuyor.
Kaynaklar:
- http://www.fethiye.gov.tr/kelebekler-vadisi
- https://mugla.ktb.gov.tr/TR-270683/kelebekler-vadisi.html
- Mol, T., Avcı, M., & Dutkuner, İ. (2004). Fethiye-kelebekler vadisi florası ve lepidoptera faunası. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University, 53(1), 15-24. https://doi.org/10.17099/jffiu.72379