Fotoğraflar Köşesinde Ekim Ayının Konusu “Optik Yanılsamalar”
Ekim ayında objektiflerinizi çevrenizde fark ettiğiniz ya da kendi oluşturduğunuz optik yanılsamalara odaklamanızı istiyoruz
Renk, ışık, desen ya da yakınlık ve uzaklık ilişkileri gibi farklı teknikler kullanılarak nesnelerin görüntüsü ile gerçek durumları arasında fark oluşturulabilir. Bu durum optik yanılsama olarak isimlendirilir. Optik yanılsamalar sayesinde beynin gerçeklik algısı değiştirilebilir. Örneğin çok uzaktaki bir bulutu kameraya belirli bir uzaklıktan tutulan dondurma külahı ile birleştirdiğinizde bulut sanki bir dondurmaymış gibi görünebilir ve böylece aslında gerçekte çok uzaktaki bulut çok yakınmış gibi algılanabilir.
Biz de Bilim Genç olarak ekim ayında objektiflerinizi çevrenizde fark ettiğiniz ya da kendi oluşturduğunuz optik yanılsamalara odaklamanızı istiyoruz. Örneğin çevrenizde bulunan, gerçekte çok uzaktaki nesneleri yakındaymış gibi ya da çok yakındaki nesneleri uzaktaymış gibi fotoğraflayabilirsiniz. Ayrıca renk, ışık ve desenler kullanarak farklı optik yanılsamalar oluşturabilirsiniz.
Fotoğrafınızı Bilim Genç’te paylaşırken açıklama bölümüne #OptikYanılsamalar etiketini eklemeyi unutmayın. Fotoğraflarınızın açıklama bölümünde ayrıca fotoğrafınızın temasıyla ilgili bilgiler verebilir, fotoğrafınızı nerede ve ne zaman çektiğinizi belirtebilir, fotoğrafınızla ilgili teknik ayrıntılara yer verebilirsiniz.
Bilim Genç Fotoğraflar köşesinde her ay belirlenen konuda gönderilen fotoğraflar arasından seçilenler ayın en beğenilen fotoğrafları galerisinde yayınlanıyor. Fotoğrafların sahiplerine ise TÜBİTAK popüler bilim kitaplarından hediye ediliyor.