Fotoğraflar Köşesinde Eylül Ayının Konusu “Bulutlar”
Bilim Genç olarak eylül ayında objektiflerinizi bulutlara odaklamanızı istiyoruz.
Çoğumuz çocukken gökyüzünde dolaşan kabarık beyaz bulutları, pamuk şeker veya yumuşacık bir yatak olarak hayal ederdik. Bazen de şekillerini farklı canlılara ya da nesnelere benzetirdik. Daha sonra bulutların atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluştuğunu, içlerinde su damlacıkları ve buz kristalleri bulunduğunu öğrendik.
Bulutları çoğunlukla beyaz renkli görmemizin sebebi, üzerlerine gelen güneş ışığındaki tüm renkleri yansıtmalarıdır. Bazı bulutların karanlık görünmesinin nedeniyse Güneş’ten gelen ışığın altta kalan bölgelere ulaşmasını engelleyecek kadar kalın ve büyük olmalarıdır.
Kelvin-Helmholtz dalga bulutları
Bulutlar, oluşma şekillerine bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.
Mammatus bulutları
Bilim Genç olarak eylül ayında objektiflerinizi bulutlara odaklamanızı istiyoruz. Örneğin günün farklı zamanlarında farklı renklerde görünen, ilginç şekillere sahip bulutları fotoğraflayabilirsiniz. Fotoğraflarınızı göndermek için tıklayın.
Fotoğraflarınızı Bilim Genç’te paylaşırken etiket bölümüne #Bulutlar yazmayı unutmayın. Fotoğraflarınızın açıklama bölümünde ise fotoğrafınızın teması hakkında bilgi verebilir, nerede ve ne zaman çektiğinizi belirtebilir, teknik ayrıntılar ekleyebilirsiniz.
Bilim Genç Fotoğraflar köşesine her ay belirlenen konuda gönderilen fotoğraflar arasından seçilenler “ayın en beğenilen fotoğrafları” galerisinde yayınlanıyor. Fotoğrafların sahiplerine ise TÜBİTAK popüler bilim kitaplarından hediye ediliyor.